Direktlänk till inlägg 11 april 2015
Under medeltiden började man odla hallon i Sverige.
Då flyttande man vilda plantor till mer avgränsade och specifika områden.
Vilda hallon - de som plockas i skogen, är mindre än de trädgårdsodlade men har en kraftigare smak.
Oavsett om man äter vilda och odlade ger de vackra röda bären med sin karaktäristiskt sötsyrliga smak och fläkt av sol och sommarlov.
Tänk bara på ett glas hemkokt hallonsaft eller nygjord sylt till plättarna.
Hallon kan ätas precis som de är till dessert, med bara lite gräddmjölk och strösocker.
Självklart kan de också frysas in.
Styckfrys dem gärna på en bricka innan de läggs i påsar, så är de enkla att ta fram för att till exempel användas som garnering på en tårta.
Vill man prova något utöver det vanliga kan man göra smör eller vinäger.
Det ger smörgåsen eller salladen en oväntad och god smak.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|