Direktlänk till inlägg 14 april 2015

Levande bakteriekulturer

Av Maria - 14 april 2015 12:30

Scoby, kefirgryn och probiotikakapslar är alla exempel på levande bakteriekultur.

För att kunna fermentera dina mejerier hemma krävs det att du har minst en av följande:

Scoby:

Scoby som står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast - det är alltså en kultur av bakterier och jäst.

Den här tejästen lägger man i sötat te som får stå i minst en vecka.

Det finns  två typer av scoby. 

Den ena används för kombucha som är sötad med socker och görs vanligen med lite mörkare sorters tedrycker såsom rooibos.

Det andra används för jun som är sötad med honung och fungerar bra i till exempel ljust grönt te.

Vill du ha ett veganskt alternativ så gör du kombucha.

Kombucha eller jun går att använda för fermentering av nötost genom att man blandar i lite av drycken i ostmassan.


Kefirgryn:

Kefirgryn används för att göra mjölk och vattenbaserade drycker med bakteriekultur.

Det finns två sorters gryn: den ena används till vattendrycker och den andra till mjölkprodukter.

Precis som med scoby äter grynen det socker som man har matat sin dryck med, men det behöver bara fermenteras i 12-24 timmar.

Kefirdryck används på samma sätt som kombucha och jun: Blanda lite av det i ostmassan.


Vattenkefir (ca 5 dl):
5 dl kokosvatten, rumstemperarat 

2 tsk kefirgryn


Häll kokosvattnet i en glaskanna och tillsätt kefirgrynen. 

Täck med en tygbit och ett gummiband och låt stå 12-24 timmar i rumstemperatur.

Sila av grynen och förvara grynen i en glaskanna eller glasflaska i kylskåp.


Probiotikkapslar:

Probiotikkapslar (du använder pulvret i kapslarna) kan man lägg i de mejerier som man vill fermenterad och de fungerar utmärkt till att göra allt från nötost till kokosyoghurt.

Kapslar är enkelt att få tag på så ska du göra en yoghurt för första gången rekommenderar jag dig att börja med dem.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards