Alla inlägg under juni 2017
Antal: 10 personer
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 välmogna auberginer (ca 500 g)
1 msk olivolja
2 salladslökar, grovhackade
1 vitlöksklyfta, skalad
1 dl grovhackad bladpersilja
1 msk hackad citrontimjan
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Grönsaker:
Rädisor
Småtomater
Gurkstavar
Morotsstavar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och vänd runt dem i olja i en ugnssäker form.
Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter.
Gröp ur auberginerna med en sked.
Mixa innehållet med salladslök, vitlök, persilja, citrontimjan och olivolja i en mixer eller med mixerstav.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ röran kallt och packa i kylväskan.
Servera aubergineröran med rädisor, småtomater och stavar av gurka och morötter i väntan på att grillen ska bli varm.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kycklingklubbor:
4 kycklingklubbor
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Marinad:
1 msk olja
1 dl ajvar relish (mild)
Fänkålssallad:
2 fänkål
1 msk olivolja
½ tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
Gaspachosalsa:
1 äpple
1/4 gurka
1 röd paprika
2-3 tomater
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Kycklingklubbor:
Salta och peppra kycklingklubborna.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg i klubborna och vänd runt dem i marinaden.
Låt marinera i minst 30 minuter.
Ta upp kycklingen ur marinaden och grilla klubborna så att de får vacker färg på båda sidor.
Lägg på lock och grilla ca 30 minuter.
Vänd dem då och då.
Skär ett snitt i låret, kycklingen är genomstekt när köttsaften är klar.
Eller kontrollera med hjälp av en stektermometer att innetemperaturen är 70 grader.
Fänkålssallad:
Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin.
Blanda med olivolja, salt och peppar.
Gazpachosalsa:
Skala, dela och kärna ur äpplet och gurkan.
Dela och kärna ur paprikan.
Skär äpple, gurka, paprika och tomater i tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda tärningar och hack.
Smaka av med vinäger, olja, salt och peppar.
Antal: ca 30 stycken
Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
250 g kesella
1½ tsk salt
1,3-1½ liter fyra sädesslag, lantvetmjöl eller matbrödsmjöl av vete
Pensling:
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här:
Dela sönder jästen i en bunke.
Värm vattnet fingervarmt (37 grader).
Lös jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet tillsammans med kesella, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig.
Jäs den under bakduk ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Baka ut den till 30 bullar tätt samman på smord elelr bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg, strö på sesamfrön.
Grädda bröden i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Ingredienser:
1 kg apelsiner
1 citron
1 liter vatten, kokande
700 g (8 dl) socker per kg kokt fruktmassa
2 tsk citronsyra
Gör så här:
Borsta och skölj frukten i hett vatten.
Skär frukten i strimlor.
Häll på vatten och låt frukten stå ett dygn.
Koka fruktmassan under lock tills skalen är mjuka.
Väg fruktmassan och tillsätt socker.
Koka marmeladen utan lock tills den är klar och simmig.
Tillsätt citronsyra utrört i lite vatten.
Skumma marmeladen väl.
Häll upp på varma burkar och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g färska champinjoner
2 små rödlökar, gärna färska
1 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
2 msk dijonsenap
2 tsk flingsalt
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 dl hackad bladpersilja
Gör så här:
Borsta eller skölj champinjonerna och skär dem i halvor eller kvartar.
Ansa och skiva löken, använd gärna blasten också om den är färsk.
Blanda olja, vinäger, senap, salt och peppar till en vinägrett.
Vänd ner champinjoner, lök och persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
1 msk olja
1 pkt saffran (½ g)
2½ dl kamutvete
5 dl vatten
2 dl mandel
½ citron, finrivet skal
2 dl russin
1 dl hackad bladpersilja
Salt
Gör så här:
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp oljan i en kastrull och stek lök, saffran och kamutvete någon minut under omrörning.
Slå på vattnet.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 30-40 minuter under lock.
Låt stå ytterligare 10 minuter under lock.
Hacka mandeln grovt och rosta i en torr het panna.
Lägg åt sidan.
Blanda mandel, citronskal (endast det gula), russin och persilja med kamutvetet.
Smaka av med salt.
Servera gärna med tomatsås.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 150-175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
75 g mandel
4-5 bittermandlar
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
2 msk vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 msk kirchwasser (körsbärsbrännvin)
Till formarna:
Grön karamellfärg
30-50 g skållad, hackad mandel
Gröna cocktailbär
Gör så här:
Skålla, skala och mal mandel.
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt ett ägg i taget, de båda mjölsorterna samt kirschen.
Färga smeten svagt grön eller med karamellfärg.
Smörj små släta bakelseformar väl med matfett och beströ dem med mandeln.
Lägg ett helt eller halvt bär i botten på varje form.
Fyll dem sedan till två tredejedelar med smet.
Grädda kakorna i 150-175 graders ugnsvärme 15 minuter eller tills kakorna fått färg.
Stjälp upp dem genast.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, 19-15 minuter
Ingredienser:
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
2 krm peppar
4 portioner (á 125 g) laxfilé
340 g majskorn
2 tomater
½ gurka
½ isbergssallad
2 avokado
1½ dl gräddfil
1½ dl riven ost
8 tortillabröd
Gör så här:
Tina laxen.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda kryddorna och gnid in dem på laxen och lägg i en ugnssäker form.
Sätt laxen mitt i ugnen 10-15 minuter.
Häll av majsen.
Skär tomaterna i tärningar och gurkan i stavar.
Skär salladen i stora bitar eller strimlor.
Dela och kärna ur avokadorna.
Gröp ur och skiva avokadoköttet.
Servera laxen och alla tillbehör med tortillabröden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|