Direktlänk till inlägg 28 april 2018
Antal: 36 bitar
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Mördegsbotten:
100 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ msk farinsocker
1 uppvispat ägg
Fruktkola:
100 g fikon
75 g urkärnade dadlar eller ½ dl strödadlar
½ dl russin
1 dl skållad skalad mandel
50 g valnötter
1 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
½ msk kakao
125 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg på bakplåtspapper i botten på en liten långpanna, ca 23*35 cm.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
Tillsätt smöret och det uppvispade ägget.
Blanda till en deg.
Kavla och tryck ut degen i botten på långpannan.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Fruktkola:
Strimla fikon och dadlar på längden.
Strimla mandeln och dela valnötterna.
Blanda farinsocker, sirap, grädde och kakao i en vid tjockbottnad gryta.
Koka samman till 120 grader.
Det kan ta 5-15 minuter.
Gör ett kulprov eller använd en hushållstermometer.
Ta grytan från värmen och rör i smöret klickvis.
Vänd ner alla frukter och nötter, blanda och häll kolan över mördegsbotten.
Låt kakan kallna.
Ställ den kallt och dela den därefter i bitar.
Kakan förvaras bäst i kylen.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|