Direktlänk till inlägg 22 augusti 2018
Antal: 2 stycken
Ugn: 200º, 15 minuter + 15 minuter
Jäsning: 30-45 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
25 g margarin eller 2 msk olja
6 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1½ liter vetemjöl
Pensling:
Vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i matberedarens skål eller i en degbunke.
Smält margrinet i en kastrull och häll på vattnet.
Använder man olja blandas den direkt med vattnet.
Värm degspadet till fingervärme, 37º.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och det mesta av mjölet.
Spar ½-1 dl till utbakningen.
Arbeta degen 3-5 minuter.
Det är svårt att ange exakt hur länge degen ska arbetas, men längre tid än 5 minuter bör man inte arbeta den.
Det sega glutennätet kan annars slitas sönder och följden blir att degen inte höjer sig under jäsningen.
Strö lite mjöl över degen.
Lägg på en bakduk.
Låt degen jäsa på en dragfri plats i rumstemperatur tills den blivit dubbelt så stor eller 30-45 minuter.
Arbeta degen i maskinen någon minut så att den samlas ihop.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
Knåda den med resten av mjölet tills den är blank och smidig.
Den bör inte fastna på händerna eller bakbordet.
Dela degen mitt itu.
Forma släta, sprickfärdiga längder.
Lägg dem i smorda släta avlånga bakformar, 1½ liter.
Nagga eventuellt degen med en gaffel.
Täck formarna med en bakduk.
Jäs till knappt dubbel storlek, 30-40 minuter.
Gräddning:
Ställ formarna på gallret på botten av ugnen.
Grädda i 200º, 15 minuter.
Flytta upp gallret en fals.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Pensla bröden med vatten strax innan de tas ut ur ugnen.
Låt formarna stå några minuter.
Stjälp försiktigt upp bröden på galler.
Låt dem kallna under bakdukar.
Förvaring:
Brödet kan förvaras i brödburk eller plastpåse 3-5 dagar, i frys ca 9 månader.
Tips!
Med torrjast:
Torrjäst kan också användas. Blanda den med de torra ingredienserna i degbunken. Värm degspadet till 45-50º. Följ för övrigt förpackningens anvisningar.
Socker till jästen:
Lite socker i degen, 2 tsk - 1 msk, ger inte sött bröd. Jästen förbrukar denna sockermängd snabbt och jäsningen kommer bättre igång.
Strö ett tunt lager vetemjöl över degen innan den ställs på jäsning. Ytan torkar då inte så lätt.
Detta är ett lätt, storporift bröd, som är lite segt i konsistensen. Skorpan blir knaprigt god. Brödet är bakat i maskin men går också bra att baka för hand.
Formbröd och limpor får bättre höjd om man först plattar ut degen och sedan rullar samman den.
Degen är färdigjäst när fördjupningen försvinner snabbt. Placera formarna på botten av ugnen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|