Direktlänk till inlägg 24 augusti 2018
Antal: 2 limpor
Ugn: 200º, ca 30 minuter
Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk ljus brödsirap
2 ägg
ca 1½ liter vetemjöl
Pensling:
Mjölk
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma mjölken till fingervärme, 37º.
Rör ut jästen i lite av den.
Tillsätt resten av mjölken, salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg som släpper degbunkens kanter.
Strö över ett tunt lager mjöl.
Täck bunken med bakduk.
Låt degen jäsa 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda den smidig med resten av mjölet.
Forma 2 runda limpor.
Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Jäs under bakduk tills limporna är knappt dubbelt så stora eller ca 30 minuter.
Gör ett rutmönster eller snitta degen med en vass kniv eller ett rakblad.
Pensla med mjölk.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 minuter.
Förvaring:
I brödburk eller plastpåse 3-5 dagar.
I frys 9-12 månader.
Tips!
Ta gärna av bakduken några minuter innan brödet är färdigjäst. Ytan torkar lite och det går lättare att snitta.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|