Direktlänk till inlägg 26 april 2020
Antal: 12 stycken
Jäsning: ca 20 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 12-15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
50 g jäst
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
7-8 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg, uppvispat
Vita och/eller blå vallmofrön
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm, ca 37 grader.
Lös upp mjölken och häll på resten.
Tillsätt smör, salt och strösocker samt det mesta av vetemjölet.
Knåda degen väl så att den blir slät och smidig samt släpper från bunken.
Låt degen jäsa under bakduk, till dubbel storlek, i ca 20 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela den i 2 delar.
Kavla ut varje del till en rund platta, ca 40 cm i diameter.
Dela varje rundell i 6 lika stora trekanter.
Rulla ihop varje trekant från den breda delen.
Lägg bröden, med spetsen nedåt så att den låses fast, på en plåt med bakplåtspapper.
Böj ändarna lite mot mitten så att giffeln bildar en lätt böj.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt gifflarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
Pensla bröden med ägg och strö på vallmofrön.
Grädda dem näst längst ner i ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Gifflarna är godast nybakade men går att frysa.
Ingredienser: 5 cl gin3 cl citronsaft2 cl kanelsocker (hälften kanel, hälften socker)3 cl äppelmust1 äggvita Gör så här: Skaka först utan, sedan med is innan du silar upp drinken överis i ett lågt glas.Garnera med några stänk angostura i sk...
Antal: 4 drinkar Ingredienser: 6 dl rosévin1 l frysta jordgubbar4 msk rörsocker2 limefrukter (saft av) Servering:färska jordgubbar Gör så här: Mixa allt i en blender. Servera i kylda vinglas med sugrör. Garnera med jordgubbe....
Antal: 20 bitar Ugn: 200 grader, ca 18 minuter + ca 10 minuter Ingredienser: Botten: 200 g smör5 dl strösocker2 krm salt1 dl kakao2 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl4 ägg Kokostosca:75 g smör1 dl ljus sirap1,5 dl strösocker1,5 dl vispgrädde...
Ingredienser: Chokladbollssmet: 200 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker1 dl kakao2 msk vaniljsocker8 dl havregryn0,5 dl kaffe, starkt Havrebollssmet:150 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker5 dl havregryn2 dl kokos0,5 dl mjölk (smaksatt med oboy)oboy To...
Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, 45-60 minuter Ingredienser: 4 dl filmjölk (eller yoghurt)1 dl mörk sirap1 dl torkade aprikoser (eller fikon)2 dl rågkross2 dl havregryn (+ extra för dekoration) 2 dl grovt rågmjöl3 dl rågmjöl1 dl solroskärn...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|