Direktlänk till inlägg 26 augusti 2018
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 225º, ca 25 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
50 g margarin eller ½ dl olja
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
1 tsk salt
ca 1¼ liter vetemjöl
Pensling & garnering:
½-1 ägg
Vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet, tillsätt mjölken och vattnet.
Används olja blandas den utan uppvärming med mjölken och vattnet.
Värm degspadet till fingervarmt, 37º.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Häll sedan i resten av det och saltet.
Arbeta i det mesta av mjölet lite i taget tills degen släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Arbeta sedan degen i bunken på bakbordet med lite av det resterande mjölet.
Dela degen mitt itu.
Ta undan en liten bit deg från varje del.
Forma de stora bitarna till släta sprickfria längder.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Dela de små bitarna i 2 delar.
Rulla ut dem till smala längder.
Sno dem om varandra.
Lägg snodden mitt på brödet (längs med) och fäst den under brödet.
Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg eventuellt blandat med lite vatten.
Strö på vallmofrön.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 225º, ca 25 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
I brödburk ca 1 vecka.
I frys ca 1 år.
Brödet kallas ibland för barkis.
Det har judiskt ursprung och kom förmodligen till Sverige på 1800-talet.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|