Direktlänk till inlägg 26 augusti 2018

Bergis

Av Maria - 26 augusti 2018 09:03




Antal: 2-3 limpor

Ugn: 225º, ca 25 minuter

Jäsning: ca 30 minuter + dubbel storlek


Ingredienser:
25 g jäst

50 g margarin eller ½ dl olja

2½ dl mjölk

2½ dl vatten

1 tsk salt

ca 1¼ liter vetemjöl


Pensling & garnering:
½-1 ägg

Vallmofrön


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Smält margarinet, tillsätt mjölken och vattnet.

Används olja blandas den utan uppvärming med mjölken och vattnet.

Värm degspadet till fingervarmt, 37º.

Rör ut jästen i lite av degspadet.

Häll sedan i resten av det och saltet.

Arbeta i det mesta av mjölet lite i taget tills degen släpper degbunkens kanter.

Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Arbeta sedan degen i bunken på bakbordet med lite av det resterande mjölet.

Dela degen mitt itu.

Ta undan en liten bit deg från varje del.

Forma de stora bitarna till släta sprickfria längder.

Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Dela de små bitarna i 2 delar.

Rulla ut dem till smala längder.

Sno dem om varandra.

Lägg snodden mitt på brödet (längs med) och fäst den under brödet.

Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.


Pensla med uppvispat ägg eventuellt blandat med lite vatten.

Strö på vallmofrön.


Gräddning:

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 225º, ca 25 minuter.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:
I brödburk ca 1 vecka.

I frys ca 1 år.


Brödet kallas ibland för barkis.

Det har judiskt ursprung och kom förmodligen till Sverige på 1800-talet.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards