Direktlänk till inlägg 26 augusti 2018
Antal: 4 portioner
Ugn: 225º, ca 10 minuter + 5-10 minuter + 200º, ca 30 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
3-4 morötter
2 palsternackor
1 sötpotatis, kan bytas ut mot samma mängd vanlig potatis
1 rödlök
2 äpplen
3 msk olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk färska rosmarinblad eller 1 krm torkade
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
50-75 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
4 dl riven gratängost
10-12 tunna skivor rökt skinka i mindre bitar
1 tsk smör till formen + 1 tsk smör till aluminiumfolien
Gratängsås:
25 g smör
1½ msk vetemjöl
2½ dl hönsbuljong på tärning
2½ dl mjölk eller grädde
1 msk dijonsenap
Garnering:
Färska örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gratängsås:
Smält smöret i en panna.
Blanda i mjölet, fräs under omrörning ca ½ minut.
Häll i hönsbuljongen och mjölken under omrörning.
Koka upp, och sjud under omrörning 1-3 minuter.
Smaka av såsen med senap.
Skala rotfrukterna och sötpotatisen och skär dem i små skivor.
Skala löken och skär den i ringar.
Klyfta, kärna ur och skiva äpplena.
Blanda rotfrukter, sötpotatisen och löken med olivoljan på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och peppra.
Rosta det mitt i ugnen ca 10 minuter.
Blanda i äppelskivorna och rosmarin, och rosta det ytterligare 5-10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200º.
Blanda det ugnsrostade med pastan, spenaten och osten i en smord ugnsform.
Häll över gratängsåsen, blanda försiktigt.
Vänd ner skinkan.
Täck formen med smord aluminiumfolie och sätt i nedre delen av ugnen, grädda ca 30 minuter.
Ta bort folien.
Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Garnera med färska örter.
Tips!
Äter man inte fläsk går det utmärkt att byta ut mot kycklingbacon.
För ett vegetariskt alternativ kan du helt enkelt utesluta skinkan.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|