Direktlänk till inlägg 26 augusti 2018

Krämig pastagratäng med skinka

Av Maria - 26 augusti 2018 15:24

Antal: 4 portioner

Ugn: 225º, ca 10 minuter + 5-10 minuter + 200º, ca 30 minuter + 10-15 minuter


Ingredienser:

3-4 morötter

2 palsternackor

1 sötpotatis, kan bytas ut mot samma mängd vanlig potatis

1 rödlök

2 äpplen

3 msk olivolja

Salt

Nymald svartpeppar

1 tsk färska rosmarinblad eller 1 krm torkade

4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt

50-75 g fryst bladspenat, tinad och urkramad

4 dl riven gratängost

10-12 tunna skivor rökt skinka i mindre bitar

1 tsk smör till formen + 1 tsk smör till aluminiumfolien


Gratängsås:
25 g smör

1½ msk vetemjöl

2½ dl hönsbuljong på tärning

2½ dl mjölk eller grädde

1 msk dijonsenap


Garnering:
Färska örter


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Gratängsås:

Smält smöret i en panna.

Blanda i mjölet, fräs under omrörning ca ½ minut.

Häll i hönsbuljongen och mjölken under omrörning.

Koka upp, och sjud under omrörning 1-3 minuter.

Smaka av såsen med senap.


Skala rotfrukterna och sötpotatisen och skär dem i små skivor.

Skala löken och skär den i ringar.

Klyfta, kärna ur och skiva äpplena.

Blanda rotfrukter, sötpotatisen och löken med olivoljan på en plåt med bakplåtspapper.

Salta och peppra.

Rosta det mitt i ugnen ca 10 minuter.

Blanda i äppelskivorna och rosmarin, och rosta det ytterligare 5-10 minuter.


Sänk ugnstemperaturen till 200º.

Blanda det ugnsrostade med pastan, spenaten och osten i en smord ugnsform.

Häll över gratängsåsen, blanda försiktigt.

Vänd ner skinkan.

Täck formen med smord aluminiumfolie och sätt i nedre delen av ugnen, grädda ca 30 minuter.

Ta bort folien.

Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.

Garnera med färska örter.


Tips!

Äter man inte fläsk går det utmärkt att byta ut mot kycklingbacon.

För ett vegetariskt alternativ kan du helt enkelt utesluta skinkan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards