Alla inlägg under maj 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ölkorvar
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 purjolök
2 potatisar
1 liter kycklingbuljong
1 burk kikärter
1 burk konserverade tomater
1 tsk oregano
1 krm peppar
Persilja
Tillbehör:
Riven ost
Gör så här:
Skär korvarna i slantar.
Skala och skär morötterna i fina stavar.
Ansa och strimla selleri och purjolök.
Skala och tärna potatisen.
Fräs korv och grönsaker i lite smör under omrörning.
Tillsätt buljong, tomater, oregano och peppar.
Låt soppan koka till grönsakerna mjuknat.
Rör ner kikärter och låt soppan ytterligare 5 minuter.
Smaka av.
Strö över klippt persilja.
Bjud gott bröd och riven ost till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ rotselleri, kokt i skivor
2 hackade fasta äpplen
1-1½ dl valnötter
Salt
Peppar/paprikapulver
Sås:
1 dl vispgrädde
1 dl lättmajonnäs
Pressad lime/citron
Gör så här:
Blanda till såsen.
Strimla och vänd ner selleri, äpple och grovhackade nötter.
Smaka av.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 600 g benfri kotlettfilé av gris
Maizenamjöl
1 röd paprika
1 burk mandarinklyftor
1 burk ananasskivor
Marinad:
½ japansk soja
1 dl sherry
Sås:
2½ dl köttbuljong
3 msk vinäger
2 msk brun farin
3 msk japansk soja
½ tsk salt
Gör så här:
Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.
Skär varje skiva i 2-3 bitar.
Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg i köttet och låt det ligga ca 30 minuter.
Vänd köttskivorna i lite maizena.
Stek dem gyllene på båda sidorna.
Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg ner dem i grytan.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
Häll den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.
Tillsätt frukten i bitar, smaka av.
Låt grytan bli genomvarm.
Antal: 2 plåtstor kaka
Ugn: 200 grader, 15 minuter + 10-15 minnuter
Ingredienser:
3 dl majsmjöl
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
1 tsk salt
2½ dl vatten
2 msk olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt vatten och olja och rör ihop alltsammans till en ganska lös smet.
Låt den svälla 5-10 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper ohc häll på smeten.
Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och tryck ut massan med händerna över hela plåten, så tunt som möjligt.
Dra bort det övre bakplåtspappret och grädda plattan ca 15 minuter.
Ta ut plåten och skär genast plattan i bitar så stora som du önskar dem.
Grädda knäcket ytterligare 10-15 minuter tills det är sprött och gyllene.
Låt svalna och förvara torrt.
Tips!
Det är gott att smaksätta knäcket med grovmortlad kummin, fänkål eller anis.
Använd ca ½ msk kryddor till en kaka.
Blanda direkt i smeten eller strö dem ovanpå.
Antal: 12 stycken
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Jäsning: 45 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
1/4 dl sirap (kan uteslutas)
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
1 dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl psylliumhusk
3 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader, slå det över jästen och lös upp.
Tillsätt salt, sirap och alla sorters fröer.
Tillsätt psylliumhusk, rismjöl och bovetemjöl och arbeta ihop degen ordenligt, använd gärna en elvisp med degkrokar.
Degen blir klibbig.
Smörj en muffinsform med 12 hål och fördela degen med hjälp av två skedar däri.
Det går bra att fylla dem ända upp.
Jäs oövertäckt 45 minuter.
Sätt mot slutet ugnen på 200 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen 30-35 minuter eller tills de är torra inuti och har fått fin, gyllene färg.
Låt dem svalna på galler.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 äggula
4½ dl vetemjöl
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk strösocker
Gör så här:
Blanda smör och strösocker.
Tillsätt äggulan och vetemjölet och arbeta samman till en deg.
Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
Fyllning:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt strösockret under slutet av vispningen.
Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en drygt ½ cm tjock rektangel på bakplåtspapper.
Bred hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt, gärna i frysen, tills ytan hårdnat.
Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
180 g hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
Garnering:
Ca 24 hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötterna och smält smöret.
Rör ihop ägg och strösocker.
Blanda i nötterna och smöret.
Klicka ut toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en hasselnöt mitt i varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 äggulor
1½ dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft
2 dl vispgrädde
Servering:
Färska bär
Bär-/fruktkompott
Gör så här:
Vispa gulor och socker till en pösig massa.
Rör ner citronskal och saft efter smak.
Vispa och vänd ner grädden och häll massan i en kakform.
Täck och frys till nästa dag.
Ställ formen i kylskåp en kvart innan den ska serveras.
Doppa formen i hett vatten och stjälp upp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|