Alla inlägg under augusti 2018
Måndag:
Kycklingpaj med grönsallad
Tisdag:
Rotmos/potatismos med köttkorv
Onsdag:
Toast
Torsdag:
Kycklinggratäng med ris
Fredag:
Tacos
Lördag:
Fisk- och räkgratäng med dill, pressad potatis eller ris
Söndag:
Raggmunk med fläsk och lingon
Måndag:
Spaghetti med tacokryddad köttfärssås
Tisdag:
Oxrulader med pressad potatis, sås och ättiksgurka
Onsdag:
Hawaiigryta med kokt ris och broccolibuketter
Torsdag:
Ugnsfalu med tomatsalsa, potatismos och grönsaker
Fredag:
Burrito
Lördag:
Ugnstekt kyckingfilé med dragon
Söndag:
Vårrullar med kokt ris och currysås
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
6-8 stora kalla kokta potatisar
1 gul lök
Smör till formen
1 påse babyspenat, 65 g
1 knippe dill, finhackad
½ knippe persilja
300 g färsk laxfilé, tunt skivad
100 g kallrökt lax, tunt skivad
3 ägg
3 dl grädde
Salt
Nymald svartpeppar
Tillbehör:
Skirat smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Spänn fast ett dubbel ark aluminiumfolie i botten på en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Skiva potatisen och löken tunt.
Smörj formen och bottna den med ett lager potatis.
Varva därefter lök, spenat, dill, persilja och lax.
Avsluta med lax och potatis.
Vispa ihop ägg och grädde.
Salta och peppra.
Häll äggblandningen i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Tips!
Du kan även använda rå potatis, men gräddningstiden blir då något längre, ca 1 timme.
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 16-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
2 röda äpplen
50 g hasselnötter, grovhackade
Garnering:
Pärlsocker
Dessutom behövs:
Låga pappersformar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Skala och kärna ur det ena äpplet och skär det i tärningar.
Grovhacka nötterna och tillsätt dem och äppeltärningarna i smeten.
Ställ formarna på en plåt.
Fördela smeten i dem upp till 2/3-delar.
Skär det andra äpplet i tunna klyftor och lägg några på varje muffins.
Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen 16-20 minuter.
Krydda mer:
Vänd gärna äppeltärningarna med 1 tsk mald kanel, kardemumma eller ingefära för extra smak.
Antal: 6 portioner
Ugn: 190 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
2 stora auberginer
½ dl extra virgin olivolja
Saften av ½ citron
1½ dl grekisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
En nypa malen kummin
Salt
Peppar
Garnera med:
Hackad, färsk bladpersilja
Servera med:
Röda och gröna paprikastimlor
Gör så här:
Stick auberginernas skal med en gaffel och lägg dem på bakplåt.
Baka i varm ugn, 190 grader, i 45 minuter eller tills de blivit mycket mjuka.
Låt svalna något och skär dem sedan i halvor på längden och skeda ur fruktköttet.
Hetta upp oljan i en stor, tung, stekpanna, tillsätt aubergineköttet och stek i 5 minuter.
Häll över blandningen i en matberedare, tillsätt citronsaften och mixa slätt.
Tillsätt yoghurt lite i taget och därefter vitlök och kummin.
Krydda med salt och peppar.
Häll mixen i en serveringsskål och ställ i kylskåpet minst 1 timme.
Garnera med hackad persilja och servera med paprikastrimlor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200º, ca 30 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
4 färska korvar, t.ex fläsk- eller chorizokorv, ca 400 g eller vanlig rökt chorizo
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl skivade champinjoner
1 liten burk majskorn
1 dl marinerade soltorkade cocktailtomater, konserverade på burk
2 msk faijtakrydda från påse
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
1 påse riven texmex-ost, ca 150 g
1 msk smör till formen + 1 tsk till aluminiumfolien
75 g fetaost
Gratängost:
25 g smör
1½ msk vetemjöl
2½ dl hönsbuljong
2½ sl mjölk
Garnering/servering:
1 msk hackad mynta eller persilja
Limeklyftor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Gratängsås:
Smält smöret i en panna.
Blanda i mjölet, fräs under omrörning ca ½ minut.
Häll i buljongen och mjölken under omrörning.
Koka upp, sjud under omrörning 1-3 minuter.
Dra av skinnet på korven och skär den i små bitar.
Ansa och skiva löken.
Skala och hacka vitlöken.
Bryn korven i en het, torr stekpanna ca 5 minuter (om du valt rökt chorizo, stek ca 1 minut).
Ta upp och lägg den på en tallrik.
Bryn lök och vitlök i fettet som finns kvar i pannan tillsammans med oljan, ca 3 minuter.
Blanda i svampen, fräs i ytterligare 5 minuter.
Blanda i avrunna majskorn och cocktailtomaterna, smaka av med faijtakryddan, bryn under omrörning ca 1 minut.
Blanda pasta, korvröra och texmex-ost i en bunke.
Blanda i gratängsåsen.
Häll blandningen i en smord ugnsform.
Smula över fetaosten.
Täck formen med smord alumiumfolie.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
Ta bort folien.
Sätt formen mitt i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Strö över mynta eller persilja, servera med limeklyftor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 ark filodeg
100 g kirskål
1 tsk chipotlechili
1 msk smör
1 msk olja
Salt
4 ägg, vispade
12 cocktailtomater, i halvor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tina filodegen om den är fryst.
Fräs kålen i panna i någon minut med chipotlechili.
Smält smöret och blanda med oljan.
Rör i lite salt.
Bred ut ett filodegsark, penlsa med smörblandningen.
Lägg arket i en portionsform.
Skeda i kirskål, häll på ägg och lägg i tomater.
Skrynkla ihop kanterna lite.
Baka i ugn i ca 20 minuter.
En delikat men mättande paj. Byt ut kirskål mot annan grönska om du har, som exempelvis nässlor.
Antal: 10-12 större muffins
Ugn: 175 grader, 16-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
2 väl mogna bananer
2 tsk hel kardemumma
Ev. smör till formarna
Garnering:
1 dl stora kokosflagor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Mosa bananerna och blanda i.
Mortla kardemumman och tillsätt.
Smörj eventuellt formarna och häll upp smet i formarna till 2/3.
Garnera med kokosflagor.
Grädda mitt i ugnen 16-20 minuter.
Låt muffinsen svalna en stund innan du tar ut dem ur formarna.
Låt sedan svalna helt på galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|