Direktlänk till inlägg 12 september 2020
Antal: 2 bröd
Jäsning: minst 1 timme + en stund till
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
½ liter ljummet vatten
1 msk smör
3 tsk havssalt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen och rör ut i den i en del av vattnet.
Tillsätt smör, salt och resten av vattnet.
Blanda med grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa i sin bunke ca 1 timme.
Dela degen i två bitar.
Forma dem långsmala och böjda till hästskoform.
Lägg dem på plåt med bakpapper på.
Gör några skåror med vass kniv tvärs över degen.
Låt jäsa igen och grädda dem sedan i 250 grader i ca 15 minuter.
Stäng av ugnen och låt dem stå i eftervärmen i ca 20 minuter.
Nobisbrödet har gamla anor.
Det är ett relatvit grovt bondbröd som bakats i Frankrike i flera hundra år.
Det introducerades i Sverige av en fransyska, Frida Billman.
Hon gav receptet till Tore Wretman på Operakällaren på 1960-talet.
Brödet var då exklusivt och kändes mycket franskt.
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|