Direktlänk till inlägg 19 september 2020
Ingredienser:
5 kg äpplen
4 dl strösocker, cirka 1dl per halvliter färsk juice
4 krm askorbinsyra, 1-2krm/halvliter färsk juice
5 st kanelstänger
4 krm natriumbensoat, 1krm/halvliter färdig, sötad saft
Gör så här:
Tvätta och dela äpplen i bitar som går ner i mararröret på råsaftcentrifugen.
Blanda 1krm askorbinsyra i lite vatten, knappt en halv deciliter bara så de askorbinsyran har något att lösa upp sig i, och häll ner i kannan som samlar upp den färska juicen, så minskar risken att äppeljuicen blir brun.
Kör äpplen genom råsaftcentrifugen tills kannan är full.
Häll över saften i ett litermått, skölj uppsamlingskannan och preparera den med ny askorbinsyra enligt punkt 1.
Upprepa tills alla äpplen är slut.
Mät upp äppeljuicen och höll över i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kanelstängerna.
Tillsätt sockret lite i taget medan du värmer upp juicen till minst 70-75°C.
Smaka av så du får den sötma du vill ha, är dina äpplen väldigt söta kan du nog ta mindre socker medan syrligare äpplen kan behöva lite mer socker för att bli saft.
När saften blivit varm nog kan du dra av den från värmen och röra ut natriumbensoatet i saften.
Låt stå och svalna i kastrullen under lock tillsammans med kanelstängerna så de hinner utveckla lite smak, en timma minst.
När du är nöjd, vissa vill ha mer kanelsmak och får låta stängerna dra längre i saften, häller du upp saften i väl rengjorda flaskor.
Serveras väl kyld och lite utspädd eftersom det blir väldigt koncentrerat.
Späda tex saften med minst 1 del saft och 1 del vatten eller 1 del äppelsaft och 2 delar vatten.
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|