Alla inlägg under mars 2021
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
2 kg potatis, av mjölig sort, t ex King Edward, Bellona
½ kg rotselleri
vatten
2 tsk salt
4 dl mellanmjölk
2 msk margarin eller smör
Vitpeppar eller svartpeppar
Gör så här:
Skala potatis och selleri.
Skär dem i bitar, sellerin i ganska små så att allt blir mjukt samtidigt.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, 10-15 min.
Häll av vattnet.
Pressa bitarna genom purépress i en bunke.
Värm det mesta av mjölken i en gryta.
Tillsätt det pressade och rör om.
Späd ev med mera mjölk till ganska fast konsistens.
Smaka av med matfett, salt och peppar.
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
500 g falukorv
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 dl parmesanost
2 dl crème fraiche
2 msk grov svensk senap
1 pkt bacon
Garnering:
Persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och strimla grönsakerna.
Skär korven och grönsakerna i mindre bitar och lägg ner den i en bunke.
Blanda ner osten, crème fraiche och senap.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Skär baconet i bitar och fördela över.
Ställ in gratängen i uppvärmd ugn och gratinera i ca 35 minuter.
Garnera gratängen rikligt med persilja.
Servera till gott mos eller nykokt pasta.
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 15 dumlekolor eller 5-6 st bounty
ca 15 noblesse
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Tärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.
Forma sedan till små runda bollar och placera dem i formar.
Gör sedan en grop i varje och lägg i en dumlekola eller en bit bounty i varje.
Grädda i ca 10 minuter, eller tills de får fin färg.
Lägg genast på en noblesseskiva på varje kaka när de kommer ut från ugnen.
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Efterrättspaj:
125 g mjölkfritt margarin
3 dl mjölblandning (till exempel 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
1 krm salt
2 msk florsocker
1 tsk xanthangummi
2 krm bakpulver för sprödare deg (valfritt)
eventuellt lite kallt vatten
Matpaj:
125 g mjölkfritt margarin
3 dl mjölblandning (till exempel 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl/hirsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
0,5 tsk salt
1 tsk xanthangummi
valfritt med 2 krm bakpulver för sprödare deg
eventuellt lite kallt vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser till pajdeg.
Arbeta ihop till en deg.
Tillsätt eventuellt vatten lite i taget om degen är för torr och nöj dig när du fått ihop en smidig deg.
Fyll pajformens botten genom att bara trycka ut degen och forma den jämnt i formen med välmjölade händer.
Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter innan du tillsätter fyllningen.
Fyll pajdegen på valfritt vis, med fyllning som ska serveras kall eller med fyllning som ska gräddas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ugn: 200 grader, 12-18 minuter
Ingredienser:
100 g margarin
1 dl aquafaba
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Smörj och bröa en springform på 22–24 cm.
Smält margarin i en kastrull.
Vispa upp aquafaba och strösocker med en elvisp tills det precis blir ljust och pösigt.
Vänd sedan ner vetemjöl, siktad kakao, salt och vaniljpulver tillsammans med det smälta margarinet. Använd gärna en slickepott för att se till att allt blir blandat.
Överarbeta inte smeten.
Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen.
För en form på 22–24 cm gräddas kakan i 12–18 minuter, för en form på 18–20 cm gräddas kakan i 17–18 minuter.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
4 normalstora morötter
1 tumnagelstor bit ingefära
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk harissa
1 krm malen spiskummin
1 dillstjälk
Ca 1 msk rostade pumpakärnor (eller mandel, om du tål)
0,5 salladslök
1 msk olivolja
Toppa med:
1–2 msk turkisk laktosfri yoghurt
Gör så här:
Skala och skär moroten och ingefäran i centimetertjocka slantar och lägg i en kastrull som rymmer ca 1,5 liter.
Häll över vatten (det ska täcka morötterna) och lägg i buljongtärningen och dillkvisten men ta först bort några vippor att toppa soppan med.
Koka upp och låt koka tills morötterna är ordentligt mjuka, ca 10–15 minuter.
Ta av från spisen och häll av, spara 1 dl av buljongen.
Lyft ur den tjocka delen av dillstjälken.
Tillsätt harissa och spiskummin och blanda till en slät soppa.
Tillsätt resterande buljong tills du har en konsistens som känns bra.
Smaka av med salt och peppar.
Skiva salladslöken.
Häll upp soppan och klicka i yoghurten.
Ringla över lite olivolja. Strö över frön, salladslök, en nypa chiliflakes och lite dill.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|