Alla inlägg under september 2022
Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar
Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås
Onsdag:
Makaronipudding med skinka
Torsdag:
Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås
Fredag:
Hamburgare, bröd och potatisskivor
Lördag:
Köttgryta med potatis
Söndag:
Köttfärssås och pasta
Ingredienser:
Sockerkaka:
Ingredienser:
Ingredienser:
½ l vaniljglass (välj en riktigt bra)
2 dl mjölk
2 kanelbullar
2 msk smör
Gör så här:
Skär kanelbullen i bitar, lägg undan en fjärdedel.
Riv eller hacka ner resten i smulor.
Ta ungefär hälften av smulorna och koka ihop tillsammans med mjölken tills du har en grötliknande konsistens.
Blanda "kanelbullegröten" med vaniljglassen.
Varva blandningen med grova bitar kanelbulle (som du la undan under steg 1) i en form eller skål.
Sätt på lock eller plasta toppen och sätt in i frysen tills servering.
Ta fram en stekpanna och stek kanelbullesmulorna som blev över tillsammans med smör.
Det är färdigt när det luktar lite karamell.
Till servering skopar du upp glassen och toppar med de smörstekta kanelbullesmulorna.
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 msk smör
½ tsk fem kryddor
½ tsk vitlökspulver
1 krm Garam masala
2 dl långkornigt ris
5 dl grönsaksbuljong
200-300 g skalade räkor
2 dl gröna ärtor
½ tsk salt
Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs upp den i en gryta.
Tillsätt kryddorna och låt puttra någon minut.
Rör i riset, slå över buljongen och sjud riset 20 minuter.
Vänd ner räkor och ärtor, låt allt bli genomhett och smaka av med salt.
Servera med en grönsallad.
Köksalmanack, 1997
Ansa och skölj små fina majrovor.
Låt en bit av blaststjälken vara kvar.
Koka dem i en god kyckling- eller grönsaksbuljong med en klick smör i 5-10 minuter, beroende på hur stora de är.
Häll av vätskan och ånga av dem.
Strö sist över finhackade färska kryddörter, tex persilja och timjan.
Bonniers kokbok, 2002
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|