Alla inlägg under september 2022

Av Maria - 5 september 2022 17:00

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Av Maria - 5 september 2022 12:30

Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar


Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås


Onsdag:

Makaronipudding med skinka


Torsdag:

Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås


Fredag:

Hamburgare, bröd och potatisskivor


Lördag:

Köttgryta med potatis


Söndag:

Köttfärssås och pasta

Av Maria - 4 september 2022 11:15

Ingredienser:

Sockerkaka:

150 g smör
4 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
1 dl yoghurt (gärna hög fetthalt)

Kanelblandning:
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker (mjukt)
3 tsk malen kanel
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader över- och under värme.
Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5-2 liter.
 
Sockerkaka:
Smält och bryn smöret tills det är bärnstensfärgat.
Låt svalna helt.
Vispa ägg och muscovadosocker riktigt luftigt med hjälp av en elvisp eller assistent.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt med en slickepott.
Tillsätt mortlad kardemumma, salt, brynt smör och naturell yoghurt.
Vänd runt med en slickepott.

Kanelblandning:
Blanda strösocker, farinsocker och kanel till kanelblandningen.

Sockerkaka fortsättning:
Häll en tredjedel av smeten i formen och strö över hälften av kanelblandningen.
Ta en grillpinne och "swirla".
Häll i ytterligare en tredjedel av smeten ovanpå, häll över sista delen av kanelblandningen och "swirla" på nytt.
Toppa slutligen med det sista av smeten.
Ställ in formen näst längst ner i ugnen och grädda i ca 45 minuter (känn med en sticka).
Pudra över lite florsocker innan servering.
Av Maria - 4 september 2022 11:15

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
0,5 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
150 g smör, kallt och skuret i bitar 
1 ägg
1 msk vatten
1 msk malen kanel
1 krm vaniljpulver
1 tsk malen kardemumma, mortlad

Pensling och garnering:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Nyp ihop vetemjöl, florsocker, potatismjöl, vaniljsocker och smör till en smulig massa.
Tillsätt ägget och en liten skvätt vatten.
Arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
Arbeta in kanel, vaniljpulver och kardemumma i 1/3 av degen.
Knåda den smidig.
Plasta in de båda degbitarna var för sig och låt dem vila i kylen ca 30 minuter.
 
Kavla ut den ljusa degbiten till en rektangel (ca 20×30 cm) på ett lätt mjölat bakbord.
Kavla ut den mörka degen lika stor vid sidan av.
Pensla den naturella degen med lite vatten och lägg sedan den
kanelkryddade degen ovanpå.
Ta några tag med kaveln så att den fastnar.
Rulla sedan ihop till en tajt rulle.
Plasta in och låt vila i kylen en stund.
Skär kakrullen i ca 1 cm tjocka skivor med en vass kniv och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
De ska inte får färg.
Av Maria - 4 september 2022 11:15

Ingredienser:

½ l vaniljglass (välj en riktigt bra)
2 dl mjölk
2 kanelbullar
2 msk smör


Gör så här:

Skär kanelbullen i bitar, lägg undan en fjärdedel.

Riv eller hacka ner resten i smulor.
Ta ungefär hälften av smulorna och koka ihop tillsammans med mjölken tills du har en grötliknande konsistens.
Blanda "kanelbullegröten" med vaniljglassen.

Varva blandningen med grova bitar kanelbulle (som du la undan under steg 1) i en form eller skål.

Sätt på lock eller plasta toppen och sätt in i frysen tills servering.

 
Ta fram en stekpanna och stek kanelbullesmulorna som blev över tillsammans med smör.

Det är färdigt när det luktar lite karamell.
Till servering skopar du upp glassen och toppar med de smörstekta kanelbullesmulorna.

Av Maria - 4 september 2022 11:00

Ingredienser:

7 kanelbullar, ej dagsfärska
3 dl mjölk [300 g]
3 dl vispgrädde [300 g]
2 dl rörsocker, strö [180 g]
2 ägg [110 g]
2 msk vaniljsocker [30 g]
 
Att strö över:
0,5 dl rörsocker, strö [45 g]
2 dl mandelspån [60 g]

Till servering:
vaniljglass
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
Blanda ihop mjölk, grädde, ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med en visp.
Skär kanelbullarna i bitar och lägg dem i bunken, låt stå i ca 10-15 minuter. 
Häll upp i en ugnssäker form och strö över socker och mandelspån.
Ställ i ugnen och grädda 35-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
Av Maria - 4 september 2022 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 gul lök

1 msk smör

½ tsk fem kryddor

½ tsk vitlökspulver

1 krm Garam masala

2 dl långkornigt ris

5 dl grönsaksbuljong

200-300 g skalade räkor

2 dl gröna ärtor

½ tsk salt


Gör så här:

Skala och hacka löken, fräs upp den i en gryta.

Tillsätt kryddorna och låt puttra någon minut.

Rör i riset, slå över buljongen och sjud riset 20 minuter.

Vänd ner räkor och ärtor, låt allt bli genomhett och smaka av med salt.


Servera med en grönsallad.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 3 september 2022 12:30


Ansa och skölj små fina majrovor.

Låt en bit av blaststjälken vara kvar.

Koka dem i en god kyckling- eller grönsaksbuljong med en klick smör i 5-10 minuter, beroende på hur stora de är.

Häll av vätskan och ånga av dem.

Strö sist över finhackade färska kryddörter, tex persilja och timjan.



Bonniers kokbok, 2002

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards