Alla inlägg under april 2024
Ingredienser:
3 dl olivolja
20 blad ramslök
4 krm salt
Gör så här:
Mixa alla ingredienser slätt i en mixer.
Mixa gärna 2-3 minuter så ramslöken släpper färg i oljan.
Om du vill kan du sila oljan genom ett kaffefilter över natten.
Klart att avnjutas!
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
150 g parmesanost, finriven
300 g färskost
1 dl sötmandel eller valnötter
2 dl finhackade torkade tranbär, blåbär eller aprikos
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr panna, låt svalna och hacka fint.
Blanda parmesanost och färskost.
Forma bollar och rulla i valfri smaksättning.
Ingredienser:
8 klyftor vitlök
2 äggulor
3 dl olja (50% olivolja och 50% solrosolja)
2 msk citronsaft
salt
vitpeppar
10 blad ramslök
1 chilifrukt
Gör så här:
Krossa vitlöken i en mortel.
Blanda ner äggulor och tillsätt sakta oljan.
Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
Låt såsen dra några timmar i svalen.
Strimla ramslök samt chili och vänd ner det i aiolin.
Låt gärna såsen dra lite till innan servering.
Antal: 8 bufféportioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme och 15 minuter
Ingredienser:
1½ dl rundkornigt ris
1 dl vatten
1 msk smör
5 dl vispgrädde
500 g morötter, fint rivna
½ dl mandelmjöl
2 tsk malen ingefära
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kanel
2 krm riven muskotnöt
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
2 ägg, uppvispade
2 msk ströbröd
2 msk smör
Gör så här:
Koka ris, vatten och smör på låg värme tills nästan allt vatten kokat bort.
Tillsätt grädde och koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt småkoka under lock ca 15 min.
Låt svalna.
Blanda gröten med morötter, mandelmjöl, kryddor, salt, sirap och ägg.
Häll i en smord ugnssäker form.
Strö över ströbröd och klicka på smör.
Grädda mitt i ugnen ca 1 tim och 15 min.
Servering:
Servera morotslådan till de kryddiga köttbullarna eller revbensspjällen.
Ingrdienser:
10 smörgåsrån
1 tsk gelatinpulver
3 tsk hett vatten
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk ljummet vatten
200 g choklad
1 msk rapssolja eller annan smaklös olja
Gör så här:
Stansa ut runda kakor av smörgåsrånen med ett pepparkaksmått.
Blanda samman gelatinpulver och hett vatten och ställ att svalna och stelna.
Vispa äggvitorna hårt tills det bildar stabila toppar.
Vispa ner sockret lite i taget och därefter vaniljstångens frön.
Lös upp gelatinblandningen med det ljumna vattnet.
Vispa ner blandningen ordentligt.
Spritsa toppar av smeten på de stansade smörgåsrånen.
Ställ i frysen under minst en halvtimme.
Värm oljan och rör ut chokladen i den.
Låt svalna och doppa sedan skumtopparna i chokladen.
Låt stelna i kylskåp.
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Potatatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S
ervera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|