Alla inlägg under maj 2024

Av Maria - Måndag 27 maj 07:00

Måndag:

Korv tunnbrödsrulle:

Stek eller koka en smakrik korv.

Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.

Lägg på korven och ev. senap.

Rulla ihop tunnbrödet.

Avrunda med en frukt.


Tisdag:

Broccolisoppa:

Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.

Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.

Häll över 1 liter grönsaksbuljong.

Koka soppan i knappt 10 minuter.

Krydda med salt och salvia.

Strö över 2 msk riven parmesanost.

Servera med bröd.


Onsdag:

Lövbiff Mexicana:

Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.

Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".

Stek biffarna i het panna, salta och peppra.

Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.

Strö över parmesanost.

Servera med stekt potatis och tomatsallad.


Torsdag:

Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.

Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.

Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.

Bjud ris till.


Fredag:

Rösti med salami och lök:

Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.

Lägg ner i en bunke.

Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.

Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.

Servera med sallad och bröd.


Lördag:

Hamburgare & fruktsalsa.


Söndag:

Bakad lax i musselbuljong.

Av Maria - Söndag 26 maj 10:45

Ingredienser:

5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl kanelsocker (hälften kanel, hälften socker)
3 cl äppelmust
1 äggvita


Gör så här:

Skaka först utan, sedan med is innan du silar upp drinken överis i ett lågt glas.
Garnera med några stänk angostura i skummet.

Av Maria - Lördag 25 maj 10:30

Antal: 4 drinkar


Ingredienser:

6 dl rosévin
1 l frysta jordgubbar
4 msk rörsocker
2 limefrukter (saft av)
 
Servering:
färska jordgubbar
 
Gör så här:
Mixa allt i en blender.
Servera i kylda vinglas med sugrör.
Garnera med jordgubbe.
Av Maria - Fredag 24 maj 10:00

Antal: 20 bitar

Ugn: 200 grader, ca 18 minuter + ca 10 minuter


Ingredienser:

Botten:

200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker 
3 dl vetemjöl
4 ägg

Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
 
Gör så här:
Botten: 
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
 
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna.
Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Av Maria - Torsdag 23 maj 09:00

Ingredienser:

Chokladbollssmet:

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
8 dl havregryn
0,5 dl kaffe, starkt
 
Havrebollssmet:
150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
5 dl havregryn
2 dl kokos
0,5 dl mjölk (smaksatt med oboy)
oboy

Topping:
riven kokos
kokoschips
färska blåbär
ätbara blommor
 
Gör så här:
Chokladbollssmet:
Vispa smör och socker pösigt.
Blanda i kakaon, vaniljsocker, havregryn och kaffe.
Blanda väl.
Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper.
 
Havrebollssmet:
Vispa ihop smör och socker, tillsätt sen havregryn, kokosflingor och oboy och blanda ordentligt.
Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper.

Montering:
Ta bort det översta bakplåtspappret från chokladbollssmeten och havrebollssmeten.
Lägg försiktigt över havrebollssmeten på chokladbollssmeten.
Rulla ihop ordentligt till en rulltårta.
Plocka bort bakplåtspappret och tryck fast kokosflingor, låt stelna i kylen.
Servering
Dekorera rulltårtan med kokosflakes, blåbär och blommor.
Skiva upp och njut!
Av Maria - Onsdag 22 maj 17:30

Antal: 1 bröd

Ugn: 200 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

4 dl filmjölk (eller yoghurt)
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser (eller fikon)
2 dl rågkross
2 dl havregryn (+ extra för dekoration) 

2 dl grovt rågmjöl
3 dl rågmjöl
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk brödkrydda, malda


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader samt fodra en brödform som rymmer 2 liter med bakplåtspapper.
Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
Hacka aprikoserna och häll ner bitarna i bunken tillsammans med resten av ingredienserna.

Rör ihop till en smet. 

Fördela smeten jämnt i formen och strö över lite havregryn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 45–60 minuter, det ska få fin färg.
Stjälp ut brödet ur formen, ta bort bakplåtspappret och låt brödet svalna på galler under bakduk.

Av Maria - Tisdag 21 maj 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg delikatesspotatis
2 msk skånsk senap
1 dl majonnäs
1 msk persilja, hackad
ev 2-3 msk kapris 
ev rödlök, skivad
ev 2-3 rädisor, hackade


Gör så här:

Koka potatisen mjuk, häll sedan av vattnet och låt potatisen svalna.
Dela potatisen i lagom stora bitar och blanda med övriga ingredienser.

Av Maria - Måndag 20 maj 17:15

Måndag:

Pasta á la carbonara:

Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.

Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.


Färsk frukt.


Tisdag:

Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.


Nykokt ljummen fruktkompott.


Onsdag:

Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.


Glass.


Torsdag:

Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.


Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.


Fredag:

Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.


Sorbet, frysdisken.


Lördag:

Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.


Fikon med valnötscreme:

Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.

Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.

Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.


Söndag:

Lax- och spenatpaj, blandad sallad.


Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards