Alla inlägg under juli 2024
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 bufféportioner
Ingredienser:
1-2 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
4 nektariner
ca 70 g småbladsmix
125 g hallon
2 mozzarella (á 125 g)
Örter, tex gräslök, mynta och dragon
Dressing:
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 stor lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
1 schalottenlök, finhackad
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Smula sönder brödet smått och stek det knaprigt i olja i en stekpanna.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt.
Skär bitar av nektarinerna runt dess kärna och grilla bitarna till fin färg.
Fördela sallad, nektariner, hallon och mozzarella, bruten i mindre bitar, på ett fat och skeda över dressingen.
Toppa med brödsmulorna och örter.
Salta och peppra.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6oo g kolja- eller sejfilé
4 tomater
1 rödlök
1 kruka färsk basilika
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Sveciacréme:
1 burk crème fraiche
100 g riven stark sveciaost
½ tsk hel kummin
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 medelstor aubergine
4-6 msk olivolja
Saften av 1-2 citroner
4-6 msk tahini (sesampasta)
1-2 pressade vitlöksklyftor
Garnera med:
1 tsk sesamfrön
Gör så här:
Grilla auberginen i en varm grillpanna eller under förvärmd ugnsgrill tills skalet är svart och blåsigt och fruktköttet är mycket mjukt.
Vänd den ofta under tiden.
Flytta över till en skärbräda och låt svalna en stund.
Skär auberginen i två delar, gröp med en sked ur fruktköttet och lägg det i en skål.
Mosa det grovt med en gaffel.
Tillsätt olja, citronsaft, tahini och vitlök lite i taget.
Blanda väl och smaka dig fram till önskad smak och konsistens.
Häll över blandningen i en snygg skål och servera den rumstempererad.
Täck med plastfolie om den inte ska serveras omedelbart och ställ i kylskåpet.
Ta ut 30 minuter före användning.
Rosta sesamfröna strax före serveringen i en mycket het stekpanna i ett par sekunder.
Strö dem över dippsåsen som garnering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl fryst majs
½ röd peppar
2 msk olivolja
2 krm spiskummin
2 avokado
½ kruka färsk koriander
½ citron
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Tina majsen.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Hetta upp en stekpanna på giller eller spisen.
Stek majsen i olivoljan ca 10 minuter så att den får mycket färg och blir gyllenbrun.
Tillsätt chilin och spiskummin när det återstår ca 3 minuter av majsens tid.
Dela och kärna ur avokadon.
Grilla dem med snittytan mot grillgallret ca 5 minuter.
Hacka koriandern.
Lägg majs, avokado och koriander på ett fat eller i en skål.
Pressa över citronsaft och strö på saltet.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
600 g torskfilé
1 tsk salt
½ citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
1½ dl urkärnad kalamataoliv, grovhackade
1 dl färsk persilja, hackad
1 dl olivolja
250 g körsbärstomat på kvist
1 kg potatis
Gör så här:
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Salta fisken och lägg i en ugnsform.
Riv över citronskalet och pressa ut saften.
Vänd runt oliver och persilja med olivolja.
Skeda olivröran över fisken och toppa med tomaterna.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
Pressa potatisen och servera direkt med fisken.
Ingredienser:
4 msk svart salt
1 msk rökt salt
½ tsk kajennpeppar
1 msk hackad, torkad vitlök
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna.
Strö över grillat kött.
Vackert svart salt som är bra till nötkött och fläskkött.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|