Alla inlägg under mars 2025

Av Maria - Tisdag 25 mars 08:00

Antal: 10 stora


Ingredienser:
1 dl riven kokos

2,5 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 ägg

0,5 tsk salt

3 msk smör eller margarin

0,5 dl strösocker


Till servering:

Banan

Vaniljkvarg

Ev. mynta


Gör så här:

Rosta kokosen i en torr och het panna tills den får gyllene färg.

Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken i en bunke till en slät smet.

Vispa i resten av mjölken och äggen.

Rör i salt och nästan all kokos.

Spara lite kokos till serveringen.

Smält matfettet i en stekpanna och blanda ned i smeten.

Stek pannkakorna i medelvärme.

Servera pannkakorna med skivad banan, kvarg, kokos och ev. mynta.

Av Maria - Tisdag 25 mars 07:15

Antal: ca 80 kakor

Jästid: ca 30 minuter + 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

100 g smör eller margarin

3 dl mellangrädde (27%)

½ dl strösocker

½ tsk salt

1 ägg

1 tsk anis

ca 10 dl vetemjöl


Fritering:

2 paket kokosfett att steka i 


Garnering:

Strösocker


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt grädden.

Värm till fingervarmt och häll över jästen.

Rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt, ägg, anis och mjöl.

Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord.

Knåda lätt ihop degen och kavla ut den till ca ½ cm tjock platta.

Sporra ut kammar, ca 3x6 cm, och lägg dem på plåt att jäsa ca 30 minuter.

Hetta upp fettet i en liten gryta.

Prova med en degbit som ska få fin färg efter 1 minut när fettet har rätt temperatur, ca 180 grader.

Koka några kakor i taget.

Låt rinna av på kökspapper på galler.

Strö med socker.

Kakorna kan frysas ett par månader.

Ljummas då i ugn före servering.

Av Maria - Tisdag 25 mars 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g färsk spenat
ägg
2 msk mjölk
2 tsk potatismjöl
2 krm salt
0.5 krm svartpeppar
1 krm riven muskotnöt

 

Gör så här:

Skölj färsk spenat noga, "smält" den i en kastrull några minuter, häll sedan av det mesta av vätskan. Finfördela i matberedare eller mixer.

Eller tina djupfryst spenat och låt den rinna av.

Blanda ner äggen och potatismjölet utrört i mjölken samt kryddorna.

Smaka av.


Tillagning på spisen:

Fördela blandningen i 4 välsmorda formar.

Koka dem i en låg, vid kastrull i vattenbad 20-25 minuter.


Tillagning i mikrovågsugn:

Fördela som ovan i formar som är lämpade för mikrovågsugn.

Täck över och laga på full effekt 3-4 minuter.

Låt formarna stå ett par minuter innan de stjälps upp.

Av Maria - Måndag 24 mars 14:15

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Av Maria - Måndag 24 mars 12:00

Måndag:

Rårakor med bacon:

Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs:

Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming:

Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.

Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås:

Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära:

Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.

Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.

Strö över 2 msk maizena.

Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.

Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.

Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.

Koka under lock ca 8-10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.

Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.

Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Av Maria - Måndag 24 mars 09:45

Måndag:

Rotfruktsgratäng:

Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka.

Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.

Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.

Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.

Grädda i 225 grader, ca 50 minuter.

Servera ev. med knaperstekt bacon.


Tisdag:

Fisk i folie:

Skiva en purjolök och hacka 4 tomater.

Fördela torskfilé, 100-125 g per person på fyra folieark.

Fyll på med purjolök, tomat och fördela 4 msk hackad basilika.

Blanda samman 3 msk smör med salt och citronpeppar.

Klicka det över fisken.

Tillaga i ugn, 225 grader, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Onsdag:

Röda soppan:

Koka 500 g hela tomater under ca 5 minuter i lättsaltat vatten.

Puréa dem sedan genom en sil.

Fräs 1 msk av vardera smör och mjöl i en kastrull.

Späd med 5 dl mjölk, lite i taget och koka under omrörning några minuter.

Rör i tomatpurén.

Koka upp och smaka av med salt, peppar, en gnutta socker  och lite riven muskot.


Torsdag:

Pasta med kassler:

Koka 4 portioner pasta och tina 2 dl gröna ärter.

Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.

Börja med att fräsa lök och morötter i lite smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.

Låt allt steka några minuter.

Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.

Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.


Fredag:

Tunnbrödsrulle med kalkon.


Lördag:

Parmesanpaj.


Söndag:

Strimlad skinkschnitzel med ananas:

Strimla och bryn 400 g skinkschnitzel och 1 gul lök i 1 klick smör.

Krydda med 1 tsk salt, 1 krm paprikapulver, 1 krm ingefära och lite svartpeppar.

Blanda i 1 liten (200 g) bruk ananasbitar med naturell juice.

Späd med 2 dl köttbuljong och låt allt puttra ihop under lock ca 30 minuter.

Rör sist i 1 dl crème fraiche blandad med 1 msk vetemjöl, koka ett par minuter.

Servera med kokt ris och strimlad kinakål.

Av Maria - Måndag 24 mars 09:30

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagne med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - Måndag 24 mars 07:45

Måndag:

Mandelfisk: 

Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.

Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.

Ca 25 minuter i 225 grader.

Kokt potatis och gröna ärter till.


Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.


Tisdag:

Morotssoppa och croissanter med smör och ost.


Apelsinris: 

Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.


Onsdag:

Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Frittata: 

Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över.

Sallad till.


Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.


Fredag:

Nachogratäng: 

Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.

Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.

Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.

Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Servera med nachochips, salsa och grönsallad.


Plättbakelser:

 5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.


Lördag:

Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.

Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.

Smaka av med soja och röd curry. Jasminris till.


Smält 2 dl strösocker i en panna.

Rör ner 2 dl grovhackade nötter.

Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.


Söndag:

Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.


Pannacotta med rårörda blåbär.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards