Senaste inläggen

Av Maria - 9 augusti 2024 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner ris eller annat gryn

4 minutfiléer av kyckling

1 msk olja

Salt

Peppar

200 g belleverde


Rödlöksdressing:

½ rödlök

½ kruka basilika

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk sambal oelek

1 msk olivolja


Vitlökssås:

2 vitlöksklyftor

1 tsk smör

2½ dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)

1 dl vispgrädde

2 tsk majsstärkelse


Gör så här:

Tina kycklingen.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Bryn kycklingfiléerna i olja i en stekpanna på medelhög temperatur tills innetemperaturen når 70 grader.

Krydda med salt och peppar.

Koka belleverden mjuk i saltat vatten, ca 4 minuter.


Rödlöksdressing:

Skala och finhacka löken och strimla basilikan.

Blanda med vinäger, sambal oelek och olivoljan.


Vitlökssås:

Skala och skiva vitlöken.

Fräs den i smöret på låg värme tills den är mjuk.

Lägg över i en liten kastrull och blanda i buljongen och grädden.

Vispa ner majsstärkelsen och låt koka ca 5 minuter under omrörning.

Mixa och smaka av med salt och peppar.


Servera kycklingen tillsammans med lökdressing, ris, sås och bellaverde.

Av Maria - 8 augusti 2024 19:00

Ingredienser:

5 dl vetemjöl, 300 g

3 tsk bakpulver

1 1/4 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

2½ dl vispgrädde

1 dl mjölk

3/4 dl solrosolja

2 msk honung


Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.

Tillsätt olja och honung.

Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.


Det här är en bra grundsmet som kan användas till många olika sorters muffins med olika smaksättningar och i olika storlekar och former. Den som vill kan ersätta strösocker med rörsocker.


Tips på  ugnsvärme är 175 grader och tider kan t.ex vara 8-12 minuter för minimuffins och 16-20 minuter för normalstora.

Av Maria - 8 augusti 2024 16:15

Antal: ca 5 dl


Ingredienser:
2 stora citroner, gärna ekologiska

5 apelsiner (ca 1 kg), gärna ekologiska

5 dl vatten

5 dl strösocker

2 msk finriven ingefära


Gör så här:
Borsta och skölj frukten väl i varmt vatten.

Skala citronerna och 4 av apelsinerna med en kniv så att endast fruktköttet blir kvar.

Ta bort eventuella kärnor.

Skär apelsiner och citroner i grova bitar.

Lägg fruktköttet i kastrull och micra frukten hastigt med mixerstav.

Skär bort ändbitarna, klyfta och bort ev. kärnor på den återstående apelsinen.

Skär den i mycket tunna skivor.

Lägg skivorna i kastrullen.

Tillsätt vatten och socker och låt koka utan lock ca 40 minuter.

Skumma marmeladen 2-3 gånger under tiden den kokar.

Gör marmeladprov genom att lägga lite marmelad på en tallrik, ställ svalt och se om den stelnar.

Om den inte stelnar, koka en stund till.

Tillsätt ingefäran när det återstår ca 5 minuter av koktiden.

Häll marmeladen i väl rengjorda och varma glasburkar.

Låt kallna och förvara i kylen.

Av Maria - 8 augusti 2024 15:15

Antal: 3 stycken

Jäsning: 30-40 minuter + 30 minuter

Ugn: 200 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

6½ dl sisumix - färdig solrosmjöl

2 liter vetemjöl

2 påsar torrjäst

9 dl ganska varmt vatten, ca 50 grader

2 msk solrosolja eller annan matolja


Gör så här:

Blanda solrosmjöl och vetemjöl i en bunke.

Blanda i torrjästen.

Rör i vattnet och oljan och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen jäsa övertäckt 30-40 minuter.


Arbeta degen smidig på ett bakbord.

Dela den i tre delar och forma till limpor.

Lägg limporna på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter.


Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

Grädda limporna i ugnen 30-35 minuter.

Låt dem kallna på galler under bakduk.

Av Maria - 8 augusti 2024 11:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

1 kg hel färsk fläskkarré utan ben
skalade vitlöksklyftor
2 msk salt (efter smak)
2 krm peppar (efter smak)

 

Till salttäcket:

1 kg grovt salt
3 msk vetemjöl

 

Till serveringen:

20 st vitlöksklyftor till ugnsbakning

 

Gör så här:

Gör hål med en vass kniv på några ställen i karrén och späcka med vitlöksklyftor.

Klappa in med peppar och lite salt.

Bryn köttet runt om i en stekpanna.

Lägg sedan steken i en ugnsform.

Blanda salt och mjöl i en skål.

Tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhållande massa.

Täck och klappa in karrén med saltmassan och stek i ugn ca 1 timme.

Baka de oskalade vitlöksklyftorna ca 10 minuter i ugnen tillsammans med steken.

Knacka sönder salttäcket och skär karrén i skivor.


Servering:
Servera med en krämig potatis/rotfruktsgratäng, de ugnsbakade vitlöksklyftorna och ev en skysås. 

Av Maria - 8 augusti 2024 06:30

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1-2 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk chiliflakes


Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Ställ kallt tills servering.

Såsen kan göras god tid i förväg.

Passar bra till kyckling.

Av Maria - 7 augusti 2024 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1½ l vatten

4 pressade vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 tsk  Rörsocker Strö

1-2 tsk salt

1 msk olivolja

1 äggula

2½ dl hackad persilja


Gör så här:

Häll vatten, olja, lagerblad, vitlök, rörsocker och salt i en gryta och koka i 15 minuter.
Tag upp lagerbladen.

Lägg äggulan i en soppskål och häll på soppan under omrörning.

Lägg i persiljan

Av Maria - 7 augusti 2024 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kokta vita bönor, på burk, avsköljda
500 g kycklingfärs
1 kruka dill, fint skuren
citron, finrivet skal och saft
1 msk olivolja, till stekning
2 dl grädde
½ dl vitt matlagningsvin
kycklingbuljongtärning
320 g spagetti

 

Gör så här:

Lägg bönorna i en bunke och och mixa eller mosa slät.

Blanda i färs, dill, citronskal (endast det gula), citronsaft och salt.

Rör till en jämn smet och forma till små bollar.

Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna runt om tills de är genomstekta.

Häll på grädde och vin, smula ner buljongtärningen.

Låt puttra ihop några minuter.

Koka spaghetti enligt anvisningen på förpackningen och servera till kycklingbollarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards