Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris eller annat gryn
4 minutfiléer av kyckling
1 msk olja
Salt
Peppar
200 g belleverde
Rödlöksdressing:
½ rödlök
½ kruka basilika
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
1 msk olivolja
Vitlökssås:
2 vitlöksklyftor
1 tsk smör
2½ dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
1 dl vispgrädde
2 tsk majsstärkelse
Gör så här:
Tina kycklingen.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Bryn kycklingfiléerna i olja i en stekpanna på medelhög temperatur tills innetemperaturen når 70 grader.
Krydda med salt och peppar.
Koka belleverden mjuk i saltat vatten, ca 4 minuter.
Rödlöksdressing:
Skala och finhacka löken och strimla basilikan.
Blanda med vinäger, sambal oelek och olivoljan.
Vitlökssås:
Skala och skiva vitlöken.
Fräs den i smöret på låg värme tills den är mjuk.
Lägg över i en liten kastrull och blanda i buljongen och grädden.
Vispa ner majsstärkelsen och låt koka ca 5 minuter under omrörning.
Mixa och smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen tillsammans med lökdressing, ris, sås och bellaverde.
Ingredienser:
5 dl vetemjöl, 300 g
3 tsk bakpulver
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
3/4 dl solrosolja
2 msk honung
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en annan bunke.
Tillsätt olja och honung.
Rör ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet.
Det här är en bra grundsmet som kan användas till många olika sorters muffins med olika smaksättningar och i olika storlekar och former. Den som vill kan ersätta strösocker med rörsocker.
Tips på ugnsvärme är 175 grader och tider kan t.ex vara 8-12 minuter för minimuffins och 16-20 minuter för normalstora.
Antal: ca 5 dl
Ingredienser:
2 stora citroner, gärna ekologiska
5 apelsiner (ca 1 kg), gärna ekologiska
5 dl vatten
5 dl strösocker
2 msk finriven ingefära
Gör så här:
Borsta och skölj frukten väl i varmt vatten.
Skala citronerna och 4 av apelsinerna med en kniv så att endast fruktköttet blir kvar.
Ta bort eventuella kärnor.
Skär apelsiner och citroner i grova bitar.
Lägg fruktköttet i kastrull och micra frukten hastigt med mixerstav.
Skär bort ändbitarna, klyfta och bort ev. kärnor på den återstående apelsinen.
Skär den i mycket tunna skivor.
Lägg skivorna i kastrullen.
Tillsätt vatten och socker och låt koka utan lock ca 40 minuter.
Skumma marmeladen 2-3 gånger under tiden den kokar.
Gör marmeladprov genom att lägga lite marmelad på en tallrik, ställ svalt och se om den stelnar.
Om den inte stelnar, koka en stund till.
Tillsätt ingefäran när det återstår ca 5 minuter av koktiden.
Häll marmeladen i väl rengjorda och varma glasburkar.
Låt kallna och förvara i kylen.
Antal: 3 stycken
Jäsning: 30-40 minuter + 30 minuter
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
6½ dl sisumix - färdig solrosmjöl
2 liter vetemjöl
2 påsar torrjäst
9 dl ganska varmt vatten, ca 50 grader
2 msk solrosolja eller annan matolja
Gör så här:
Blanda solrosmjöl och vetemjöl i en bunke.
Blanda i torrjästen.
Rör i vattnet och oljan och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt 30-40 minuter.
Arbeta degen smidig på ett bakbord.
Dela den i tre delar och forma till limpor.
Lägg limporna på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda limporna i ugnen 30-35 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1 kg hel färsk fläskkarré utan ben
6 skalade vitlöksklyftor
2 msk salt (efter smak)
2 krm peppar (efter smak)
1 kg grovt salt
3 msk vetemjöl
20 st vitlöksklyftor till ugnsbakning
Gör så här:
Gör hål med en vass kniv på några ställen i karrén och späcka med vitlöksklyftor.
Klappa in med peppar och lite salt.
Bryn köttet runt om i en stekpanna.
Lägg sedan steken i en ugnsform.
Blanda salt och mjöl i en skål.
Tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhållande massa.
Täck och klappa in karrén med saltmassan och stek i ugn ca 1 timme.
Baka de oskalade vitlöksklyftorna ca 10 minuter i ugnen tillsammans med steken.
Knacka sönder salttäcket och skär karrén i skivor.
Servering:
Servera med en krämig potatis/rotfruktsgratäng, de ugnsbakade vitlöksklyftorna och ev en skysås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1-2 tsk curry
½ tsk gurkmeja
½ tsk chiliflakes
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt tills servering.
Såsen kan göras god tid i förväg.
Passar bra till kyckling.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ l vatten
4 pressade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk Rörsocker Strö
1-2 tsk salt
1 msk olivolja
1 äggula
2½ dl hackad persilja
Gör så här:
Häll vatten, olja, lagerblad, vitlök, rörsocker och salt i en gryta och koka i 15 minuter.
Tag upp lagerbladen.
Lägg äggulan i en soppskål och häll på soppan under omrörning.
Lägg i persiljan
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kokta vita bönor, på burk, avsköljda
500 g kycklingfärs
1 kruka dill, fint skuren
1 citron, finrivet skal och saft
1 msk olivolja, till stekning
2 dl grädde
½ dl vitt matlagningsvin
1 kycklingbuljongtärning
320 g spagetti
Gör så här:
Lägg bönorna i en bunke och och mixa eller mosa slät.
Blanda i färs, dill, citronskal (endast det gula), citronsaft och salt.
Rör till en jämn smet och forma till små bollar.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna runt om tills de är genomstekta.
Häll på grädde och vin, smula ner buljongtärningen.
Låt puttra ihop några minuter.
Koka spaghetti enligt anvisningen på förpackningen och servera till kycklingbollarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|