Senaste inläggen
Ingredienser:
Gäddröra:
Benfritt gäddkött
Dill
Majonnäs
Crème fraiche
Purjolök
Kokt ägg
Valfritt bröd
Leverpastejröra:
Kycklingleverpastej
Tomat
Gurka
Tryffelhonung
Valfritt bröd
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till gäddröran eller leverpastejröran, som sedan stoppas i frallor eller på hårt bröd.
Ingredienser:
Cashew eller mandel
Vatten
Vaniljpulver
Salt
Ev. dadel
Gör så här:
Blötlägg 3 dl nötter/mandlar (4-5 timmar för cashew, 8-12 timmar för mandel).
Häll av vattnet, mixa med en liter nytt vatten, 1 krm vaniljpulver, en nypa salt och en urkärnad dadel om du vill ha sötma.
Sila genom nötduk eller tunn sil.
Förvara i kylen i upp tre dagar.
Antal: 35-40 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
100 g mandel
(2 bittermandlar)
3½ dl (ca 200 g) vetemjöl
1 1/4 dl socker
200 g margarin eller smör
1 ägg
Gör så här:
Skålla, skala och mal mandeln.
Arbeta samman alla ingredienserna till en smidig deg direkt på bakbordet.
Låt den stå kallt en stund.
Kavla sedan ut den till en rektangulär kaka.
OBS! Den får ej vara så mycket bredare än kaveln.
Ställ de smorda formarna på bakbordet och rulla degen över.
Tag eventuellt en bit av degen och gör en liten bulle.
Tryck ner degen i formen med med bullen.
Grädda formarna i 200 graders ugnsvärme tills de fått vacker färg.
Låt dem svalna något innan de stjälps upp.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 grillad kyckling
200 g champinjoner
1 gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk smör
80 g bladspenat
2 dl smaksatt crème fraiche, tex crème fraiche gourmet karljohan, timjan, citron
2 dl riven kvibille Svecia
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
8 färska lasagneplattor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Bena ur kycklingen och ta bort skinnet.
Skär den i små bitar.
Skala löken.
Hacka löken och champinjonerna fint och stek i smör ett par minuter.
Tillsätt kyckling, grovt hackad spenat, crème fraiche, 1 dl ost, salt och peppar.
Fördela fyllningen på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.
Smält smör i en kastrull.
Rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken, koka 3 minuter under omrörning.
Smaka av med salt.
Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost.
Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Servera gärna med en tomatsallad.
Ingredienser:
1 kg slanggurka
½ dl gula senapsfrö
Smaksättning
3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter
Lag
1 dl ättiksyra 24%
3½ dl vatten
4½ dl Strösocker
1 dl salt
½ tsk vitpepparkorn
Gör så här:
Tvätta gurkorna noga.
Skär dem i centimetertjocka skivor.
Skala och dela vitlökarna.
Skölj chilin och dillen.
Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.
Häll lagen över gurkorna.
Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.
Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.
Dag 1
1 dl vatten, ca 40°C
1 dl grovt rågmjöl
ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst
Dag 3 eller 4
1 l vatten, ca 40°C
1 l grovt rågmjöl
Dag 1
Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.
Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).
Rör om varje dag.
Dag 3 eller 4
Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.
Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.
Dag 4 eller 5
Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.
Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.
Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.
Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg svartrötter
1½ liter vatten
3 tsk salt
Gör så här:
Skölj svartrötterna.
Skala dem med potatisskalare, skär dem ev i 10-12 cm långa bitar och lägg dem efter hand i kallt vatten, ev med lite pressad citron så att de inte mörknar.
Koka upp vattnet, tillsätt saltet.
Lägg i svartrötterna och koka dem nätt och jämnt mjuka, späda 10-15 minuter, äldre 20-30 minuter. Koktiden kan variera, pröva med provnål.
Antal:30 stycken
Ingredienser:
4½ dl havregryn
1½ dl strösocker
150 g (1 1/2 dl) smält margarin eller smör
Ev. 1 msk kakao
Gör så här:
Blanda snabbt samman havregryn, socker, smält margarin (och ev kakao).
Bred den grynaktiga massan till en centimeter kaka, ca 20*25 cm på en välsmord folie lagd på plåt.
Vik upp foliekanten så det som en form.
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Skär kakan i rutor medan den är varm, men låt den svalna på folien.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|