Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl hel dinkel
2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
2 tomater
½ gurka
ca 70 g rucola
Vinägrett:
1 citron, saft eller 2 msk vinäger
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skölj dinkelkornen i ett durkslag.
Koka upp vatten, buljongtärning och lagerblad.
Lägg i dinkeln och låt sjuda under lock anvisad tid.
Halvera tomaterna.
Gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål till vinägretten.
Skär tomaterna i tunna skivor, skölj gurka och skär den i små bitar.
Vinägrett:
Blanda citronsaft/vinäger, olja, vatten och pressad vitlök i skålen med tomatkärnorna.
Smaka av med salt och peppar.
Häll vinägretten över de varma dinkelkornen och blanda.
Blanda tomater, gurka och rucola med dinkeln.
Detta är ett grundrecept.
Använd salladen som alternativ till ris eller potatis (med eller utan tomat, gurka, rucola), eller blanda i smulad västerbottenost och valnötter eller fetaost - vad som finns hemma helt enkelt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk riven färsk ingefära
½ dl finhackad färsk gräslök
3 dl crème fraiche
2-3 msk wasabi från tub
Gör så här:
Blanda wasabi från tuben med riven ingefära och hackad gräslök och crème fraiche.
Blanda samtliga ingredienser, rör om till en slät kräm.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
700 g kummelfilé med skinnet kvar
Salt
Malen svartpeppar
Rotfruktsstomp:
4 morötter
4 palsternackor
100 g rotselleri eller 2 potatisar
2 msk smör
Salt
Malen vitpeppar
Till servering:
60 g smör
4 msk riven färsk pepparrot
Dill
4 limeklyftor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär fisken i fyra bitar.
Lägg bitarna med skinnet uppåt.
Salta och peppra.
Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter, den ska ha innetemperatur på 52-54 grader när den är klar.
Rotfruktsstomp:
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.
Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter.
Häll av vattnet.
Mixa allt grovt, tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
Lägg rotfruktsstompet på ett fat, lägg på fisken.
Skira smöret och häll över.
Strö över riven pepparrot.
Garnera med dill och lime.
Servera messmörs- & gräslökssås till.
Antal: 25 stycken
Ingredienser:
250 g kesella (10%)
3 dl färskriven parmesanost
1 dl hackade hasselnötter
1 krm salt
½ krm cayennepeppar
Garnering:
3 skivor kavring
2 msk hackad gräslök
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom brödet och gräslöken.
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 st ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält fettet och rör ner grynen i det heta fettet.
Vispa ägg och socker poröst, t ex med elvisp.
Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka genast ut smeten glest på plåtar som är täckta med bakplåtspapper eller smorda.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex hoki, kolja eller torsk
1 tsk salt
1 citron, pressad saft
2 dl idealmjöl
1 tsk salt
1.5 dl ljust öl, eller vatten
1 ägg, endast vitan
7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja
1 ananas
1 finhackad röd chili
3 finhackade salladslökar
1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
1 dl mango chutney, eller sweet chilisås
0.5 tsk salt
Gör så här:
Skär bort skal och rot på ananasen.
Skär ananasköttet i små bitar.
Blanda alla ingredienser och ställ kallt.
Skölj den färska fisken eller tina den frysta.
Dela fiskfiléerna. Lägg fisken på ett fat, salta på båda sidorna och pressa över citron.
Vispa mjöl, salt och öl eller vatten till en jämn smet.
Vispa äggvitan skummig och vispa sedan ner den i mjölblandningen.
Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten.
Eller använd en fritös.
Hetta upp oljan till 170-180°.
Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten.
Om oljan blir för het kan den börja den brinna och då sätter man på locket.
Doppa en fiskfilé i frityrsmeten så att hela filén täcks och lägg ner i den heta oljan.
Fritera några filéer åt gången 3-4 minuter tills de blivit gyllenbruna på båda sidorna.
Ta upp filéerna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Servering:
Lägg upp på fat och servera med ananassalsa och ris.
Ingredienser:
½ dl farinsocker
2 msk flingsalt
1 msk chiliflakes
2 msk torkad timjan
1 msk senapspulver
2 msk paprikapulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet tex revben som skall grillas med rubben och låt vila i kylskåp i minst 4-6 timmar.
Antal: till ca 400 g qourn- eller sojaprodukter
Ingredienser:
½ tsk japans senap (nerikarasi mushoku)
½ dl teriyakimarinad
1 msk skalade sesamfrön
1 tsk sesamolja
Gör så här:
Rör ut senapen i lite av marinaden.
Tillsätt resten av marinaden, sesamfrön och sesamolja.
Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 1 timme.
Japansk senap köps i asiatiska livsmedelsbutiker.
Får du inte tag på den går det bra med en osötad senap, gärna finsk eller tysk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|