Senaste inläggen

Av Maria - 18 augusti 2024 15:15

Till 4 personer:

4 pilgrimsmusslor

50 g smör

½ dl vitt vin

1 msk citronsaft

2 brev saffran

2 dl grädde

1 gul lök

1 morot

salladslök

1 palsternacka

salt

peppar

 

Gör så här:

Ansa och skär morot, palsternacka och salladslök i fina strimlor.

Fräs finhackad gul lök i en klick smör utan att det bryns.

Tillsätt vin, citronsaft, saffran och grädde.

Koka i ca 10 minuter på svag värme.

Smaka av med salt och peppar.

Stek musslorna i smör ca 1 minut på varje sida.

Smaksätt med salt och peppar och låt dem stå på svag värme.

 

Koka grönsaksstrimlorna en halv minut och servera med saffransåsen. 

Av Maria - 18 augusti 2024 13:00

Ingredienser:
300 g hackad djupfryst spenat
4 ägg
10 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk rapsolja
rapsolja till stekning
rårörda lingon


Gör så här:
Tina spenaten i mikron.

Vispa äggen och hälften av mjölken.

Tillsätt mjölet och vispa smeten slät.

Häll i resten av mjölken och den tinade spenaten.

Smaka av med salt och blanda i oljan.

Låt smeten stå i ca 5 minuter.

Stek plättarna i en teflonpanna med lite olja tills de blir gyllenbruna.

Du kan byta ut hälften av mjölet mot grahamsmjöl för att öka fiberinnehållet.

Av Maria - 18 augusti 2024 12:15

Ingredienser:

1 kruka färsk salvia

1 dl pumpafrön

2 vitlöksklyftor

1½ dl riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

Saften av ½ citron

Salt

Peppar


Gör så här:

Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Av Maria - 18 augusti 2024 06:45

Antal: 1 flaska


Ingredienser:

2 kg päron och äpplen eller 2 liter färdigköpt 100% råsaft

½ citron, saften


Gör så här:

Pressa frukten i en råsaftcentrifug eller använd färdigköpt.

Häll juicen i en kastrull och låt den få ett snabbt uppkok.

Sänk till medelvärme och låt koka i ca 45 minuter utan lock.

Låt sirapen reduceras till ca 1/3, då blir den som vanlig flytande sirap.

Låt svalna helt innan du häller upp i flaska.

Av Maria - 17 augusti 2024 19:30

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:
200 g smör eller margarin

1 dl socker

100 g (ca 1½ dl) sötmandel

3 dl vetemjöl


Pensling:

ägg


Garnering:

ca ½ dl sylt

Hackad sötmandel


Glasyr:

Florsocker

Vatten eller mjölk


Gör så här:

Rör smör och socker smidigt.

Mal mandeln och tillsätt den tillsammans med mjölet och arbeta ihop en deg.

Forma små runda bollar och gör en fördjupning i mitten på varje kaka.

Pensla med uppvispat ägg och doppa i hackad sötmandel.

Lägg kakorna på smord plåt med en liten klick sylt i mitten på varje.

Grädda i 175 grader 8-10 minuter.

Glasera kakorna med florsocker utrört i kallt vatten eller mjölk, som ger blankare glasyr när de kallnat.

Av Maria - 17 augusti 2024 15:15

Ingredienser:

100 g  vit choklad
1,5 dl  grädde
5 dl  strösocker
150 g  smör
1 msk  honung
1 krm  vaniljpulver
1 tsk  kardemummakärnor, malda
Florsocker

 

Gör så här:

Rör ihop grädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull.

Koka på medelvärme till 118 grader.

Detta tar ca 30 minuter. Rör om då och då. 
Ta av kastrullen. Blanda i vanilj, stött kardemumma och hackad vit choklad, låt den smälta. 
Häll upp i bakpappersklädd form.

Låt stelna i kyl.

Skär i bitar, rulla i florsocker. 

Av Maria - 17 augusti 2024 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 liter strimlad vitkål
1 liter vatten
1 tsk salt
2 tsk kummin
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
½ krm svartpeppar
1 msk pepparrot
3 msk olja
1 ask smörgåskrasse

 

Gör så här:

Lägg den strimlade kålen i en bunke.

Koka upp vatten med salt och kummin och häll det över kålen.

Låt stå 4-5 minuter.

Låt sedan kålen rinna av väl.

Blanda vinägern med salt, peppar, pepparrot och olja.

Häll det över den varma kålen.

Klipp över krassen och blanda i den.

Av Maria - 17 augusti 2024 10:45

Ingredienser:
1 gul lök
1/2 purjolök
6 potatisar
1 broccoli
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 dl grädde
Salt och svartpeppar


Gör så här:
Fräs löken i en stor kastrull.

Lägg i potatis, broccoli och buljong.

Fyll upp med vatten och koka 15-20 minuter.

Mixa soppan med en stavmixer.

Blanda i grädde och låt koka i ytterligare 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards