Direktlänk till inlägg 23 februari 2011
Antal: 6 knallar
Jäsning: 1 1/2 - timmar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma
Ingredienser:
Dag 1:
1 kg rågsikt
1 1/2 liter vatten
1/2 msk salt
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
Dag 2:
1/2 hg jäst
1/2 msk ättiksprit
125 g brun farin
1 kg rågmjöl
Gör så här:
Första dagen: Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner. Arbetas ihop och får stå över natten.
Andra dagen: Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl. Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.
Grädda. Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.
Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.
Passa på att undervärmen inte är för stark.
Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.
Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | |||||||||
|