Alla inlägg under september 2011
1 kkp (kaffekopp) = ca 1½ dl
1 tkp (tekopp) ca 2½ dl
1 dks (dessertsked) = ca 10 ml = 2 tsk
Antal: 12 st
Jästid: 30 + 30 minuter
Ugn: 225°C, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt
1 ägg
Olika frön, tex svarta och vita sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön, dillfrön
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
Kycklingburgaren:
3 kycklingfiléer
1 ägg
½ dl hackad färsk koriander
2 små finhackade salladslökar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör
4 salladsblad
½ rödlök
Mangosås:
1 mogen mango
Skalet av 1 lime och ev saften
½ röd chili
1 dl créme fraiche eller turkisk yoghurt
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
Lammburgaren:
500 g lammfärs
1 ägg
1 msk hackad färsk rosmarin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör
½ gul squash
Olivolja
En näve röda mangoldblad
½ rödlök
Rosmarinkvistar
Fetacrème:
1 dl crème fraiche
100 g fetaost
4 torkade osvalvade aprikoser
10 svarta kärnfria oliver
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
Tacoburgaren:
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör
4 salladsblad
2 tomater
Solrosskott
Guacamole:
2 mogna avocador
1-2 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 msk citronsaft
3 msk gräddfil
Salt
Svartpeppar
Ev lite hackad röd chili
Gör så här:
Decilitermått:
1 dl vetemjöl = 60g
1 dl grahamsmjöl = 60g
1 dl rågsikt = 55g
1 dl grovt rågmjöl = 50g
1 dl potatismjöl = 80g
1 dl havregryn = 35-40g
1 dl strösocker = 85g
1 dl florsocker = 60g
1 dl farinsocker = 70g
1 dl hasselnötter = 65g
1 dl mandel = 65g
1 dl sirap = 140g
1 dl russin = 60g
Teskedsmått:
1 tsk bakpulver = 3-4g
Matskedsmått:
1 msk salt = 15g
1 msk strösocker = 15-20g
1 msk sirap = 20-25g
Övrigt:
1 ägg = 50-65g
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C
Ingredienser:
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smör
Ev. 2 äpplen
Mandelspån
Pärlsocker
Kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt och blanda i mjöl och bakpulver.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skala äpplena, skiva dem tunt och lägg dem ovanpå smeten (eller utelämna dem).
Hyvla över smör med osthyvel (om det fastnar doppa osthyveln i hett vatten).
Strö över mandelspån, pärlsocker och kanel.
Grädda i 175°C tills kakan fått fin färg.
Skär den i rutor när den svalnat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
500 g laxfilé
100 g skalade färska räkor
1 ägg
½ dl hackad gräslök
saften av en ½ citron
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör
8 msk philadelphiaost
2 avokador
2 tomater
ärtskott
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|