Direktlänk till inlägg 6 januari 2013
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör eller margarin
½ tsk salt
1 dl sirap
3 pomeransskal
7 dl (420 g) rågsikt
1-8 dl (420-480 g) vetemjöl
Gör så här:
Koka upp pomeransskalen i vatten, låt koka tills de svällt, skrapa bort det vita och skär sedan skalen i små tärningar.
Smula jästen i degbunken.
Smält fettet, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Slå detta över jästen i degbunken och rör om.
Tillsätt pomeransskal, salt och sirap och arbeta in mjölet.
Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Baka ut till 2 eller 3 limpor, flytta över dem på smord plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Pricka med gaffel och grädda i 200 grader, ca 30 minuter.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|