Direktlänk till inlägg 17 januari 2013
Ät så här:
Kolhydrater:
Hur mycket: Det beror på vilken nivå av LCHF du äter.
Strikt LCHF: Max 2% av energiintaget (10 gram/dag)
Normal LCHF: Max 5% av energiintaget (25 gram/dag)
Liberal LCHF: Max 10% av energiintaget (50 gram/dag)
Bra val: Låt merparten av kolhydraterna komma från näringstäta ovanjordgrönsaker som ofta har ett lägre kolhydratsinnehåll.
Fetter:
Hur mycket: Ät ca 100 gram om dagen. Fettet hjälper till att ge mättnad.
Bra val: Variera dina fettkällor. Olivolja, kokosolja, ghee och smör är rika på fett. Men även feta fiskar, avokado och nötter har ett högt fettinnehåll.
Proteiner:
Hur mycket: Ät som vanligt, ca 1 gram rent protein per kilo kroppsvikt och dag (OBS! 70 g protein motsvarar 350 g kött)
Bra val: Så varierat som möjligt. Fisk, skaldjur, ägg, fågel, kött, charkuterier, hårdost, nötter och frön. Även vissa grönsaker som broccoli och kål innehåller protein.
Bönor, som vissa LCHF:are äter i mindre mängd, är också proteinrika.
Bra matval (Tabellen är baserad på antal kolhydrater per 100 gram):
Grönsaker:
Spenat - 0,7 gram
Alfagroddar - 0,9 gram
Romansallad - 0,9 gram
Frisésallad - 1 gram
Endivesallad - 1,1 gram
Huvudsallad - 11 gram
Stjälkselleri - 1,5 gram
Avokado - 1,7 gram
Fänkål - 1,8 gram
Kantarell - 2 gram
Aubergine - 2,2 gram
Rädisa - 2,2 gram
Squash - 2,2 gram
Gurka - 2,3 gram
Sparris - 2,4 gram
Isbergssallad - 2,5 gram
Blomkål - 2,6 gram
Mangold - 2,6 gram
Tomat - 2,6 gram
Champinjoner - 2,9 gram
Nötter & frön:
Linfrön - 2 gram
Sesamfrön, torkade utan skal - 4,1 gram
Paranötter - 4,8 gram
Pekannötter - 8,8 gram
Hasselnötter - 9,4 gram
Bär & frukter:
Rabarber - 0,4 gram
Hallon - 4,1 gram
Krusbär - 5,7 gram
Björnbär - 6,5 gram
Grapefrukt - 7 gram
Kolhydrater - vad är det?
Det finns olika sorters kolhydrater.
Sockerarter - exempel fruktos och sackaros. Riktigt snabb energi. Undvik så mycket som det går.
Stärkelse - finns i mjöl men också i t.ex grönsaker, frukt, baljväxter.
Kostfibrer - Kroppen kan inte bryta ner cellulosa, även om den ibland räknas till kolhydraterna. Hjälper tarmarna att hålla igång.
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|