Direktlänk till inlägg 17 januari 2013
Antal: ca 20 snittar
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
150 g smör
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
1 dl maizena
2 tsk fiberhusk
½ dl socker
½ dl sirap
Fyllning:
1 dl lemon curd (eller annan fast sylt/marmelad)
1 äggula
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mördegen:
Mixa smöret med de torra ingredienserna till en smulig massa (kan göras för hand, i mixer eller med kaktillsatsen i köksmaskinen).
Tillsätt sirapen och låt degen gå ihop.
Dela degen och gör 2 rullar.
Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och tryck till en fördjupning i degen.
Tänk på att inte göra fördjupningen för fyllningen för djup, då går kakan lätt av på mitten.
Fyllningen:
Blanda lemon curd och äggula väl och fyll fördjupningen i kakrullarna.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter, kakorna ska få fin färg.
Låt kakorna svalna ca 5 minuter, så lemon curden hinner stelna något.
Skär sedan sneda snittar och låt svalna helt innan servering.
Tips!
Det här är det perfekta grundreceptet till hallongrottor, dumlekakor och många andra av dina mördegsfavoriter.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|