Direktlänk till inlägg 17 juni 2016
Antal: 2 stycken
Ugn: 250-275 grader, 5 min + 5 min + 10-15 minuter, 100 grader, 40 minuter
Ingredienser:
Surdeg:
25 g jäst
1 dl vatten
1 dl rågmjöl (50 g)
Bröddegen:
2 1/4 liter extra grovt rågmjöl (1125 g)
1 lilter vatten
1½ dl surdeg
1½ msk socker
1 msk salt
1½ msk kummin
Gör så här:
Surdeg:
Lös jästen i det ljummade vattnet, tillsätt mjölet och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn.
Bröddegen:
Rör ner surdegsblandningen i det ljummade vattnet tillsammans med hälften av mjölet i en rymlig skål.
Blandningen skall vara lös.
Täck över och låt stå på varmt ställe ca 12 timmar.
Kontrollera att degen är färdigjäst, då det är små bublor till ytan.
Ta undan 1-2 dl till nästa bak.
Blanda ner salt, socker och kummin och arbeta in resten av mjölet.
Lägg tillbaka degen i skålen, låt stå 3-4 timmar att jäsa till dubbel storlek.
Dela degen och rulla ut till 2 avlånga limpor och lägg dem på smord plåt.
Låt jäsa medan ugnen värms.
Pensla bröden med kallt vatten och sätt in dem i 250-275 graders ugn.
Grädda 5 minuter, öppna ugnsluckan så att värmen sjunker och låt luckan stå öppen 5 minuter, stäng igen och låt bröden gräddas 10-15 minuter.
Dra ut plåten på ugnsluckan och svep 3 lager folie om varje bröd.
Sänk värmen till 100 grader och grädda vidare 40 minuter.
Ta ut bröden, öppna foliet och pensla med vatten.
Vill du baka bröd med surdeg så glöm inte att ta undan 1-2 dl av den jästa degen.
Du kan ha den i glasburk i skafferiet elelr svalutrymme.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|