Direktlänk till inlägg 17 juni 2016
Antal: 2 stycken
Ugn: 250-275 grader, 5 min + 5 min + 10-15 minuter, 100 grader, 40 minuter
Ingredienser:
Surdeg:
25 g jäst
1 dl vatten
1 dl rågmjöl (50 g)
Bröddegen:
2 1/4 liter extra grovt rågmjöl (1125 g)
1 lilter vatten
1½ dl surdeg
1½ msk socker
1 msk salt
1½ msk kummin
Gör så här:
Surdeg:
Lös jästen i det ljummade vattnet, tillsätt mjölet och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn.
Bröddegen:
Rör ner surdegsblandningen i det ljummade vattnet tillsammans med hälften av mjölet i en rymlig skål.
Blandningen skall vara lös.
Täck över och låt stå på varmt ställe ca 12 timmar.
Kontrollera att degen är färdigjäst, då det är små bublor till ytan.
Ta undan 1-2 dl till nästa bak.
Blanda ner salt, socker och kummin och arbeta in resten av mjölet.
Lägg tillbaka degen i skålen, låt stå 3-4 timmar att jäsa till dubbel storlek.
Dela degen och rulla ut till 2 avlånga limpor och lägg dem på smord plåt.
Låt jäsa medan ugnen värms.
Pensla bröden med kallt vatten och sätt in dem i 250-275 graders ugn.
Grädda 5 minuter, öppna ugnsluckan så att värmen sjunker och låt luckan stå öppen 5 minuter, stäng igen och låt bröden gräddas 10-15 minuter.
Dra ut plåten på ugnsluckan och svep 3 lager folie om varje bröd.
Sänk värmen till 100 grader och grädda vidare 40 minuter.
Ta ut bröden, öppna foliet och pensla med vatten.
Vill du baka bröd med surdeg så glöm inte att ta undan 1-2 dl av den jästa degen.
Du kan ha den i glasburk i skafferiet elelr svalutrymme.
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|