Direktlänk till inlägg 17 juni 2016

Agnes surlimpa

Av Maria - 17 juni 2016 13:51


Antal: 2 stycken
Ugn: 250-275 grader, 5 min + 5 min + 10-15 minuter, 100 grader, 40 minuter


Ingredienser:

Surdeg:

25 g jäst

1 dl vatten

1 dl rågmjöl (50 g)


Bröddegen:

2 1/4  liter extra grovt rågmjöl (1125 g)

1 lilter vatten

1½ dl surdeg

1½ msk socker

1 msk salt

1½ msk kummin


Gör så här:

Surdeg:

Lös jästen i det ljummade vattnet, tillsätt mjölet och rör ihop.

Låt stå i rumstemperatur ca 1 dygn.


Bröddegen:

Rör ner surdegsblandningen i det ljummade vattnet tillsammans med hälften av mjölet i en rymlig skål.

Blandningen skall vara lös.

Täck över och låt stå på varmt ställe ca 12 timmar.


Kontrollera att degen är färdigjäst, då det är små bublor till ytan.

Ta undan 1-2 dl till nästa bak.

Blanda ner salt, socker och kummin och arbeta in resten av mjölet.

Lägg tillbaka degen i skålen, låt stå 3-4 timmar att jäsa till dubbel storlek.


Dela degen och rulla ut till 2 avlånga limpor och lägg dem på smord plåt.

Låt jäsa medan ugnen värms.


Pensla bröden med kallt vatten och sätt in dem i 250-275 graders ugn.

Grädda 5 minuter, öppna ugnsluckan så att värmen sjunker och låt luckan stå öppen 5 minuter, stäng igen och låt bröden gräddas 10-15 minuter.


Dra ut plåten på ugnsluckan och svep 3 lager folie om varje bröd.

Sänk värmen till 100 grader och grädda vidare 40 minuter.

Ta ut bröden, öppna foliet och pensla med vatten.


Vill du baka bröd med surdeg så glöm inte att ta undan 1-2 dl av den jästa degen.

Du kan ha den i glasburk i skafferiet elelr svalutrymme.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 17 juli 16:16

Ingredienser:500 g päron, skalade och urkärnade250 g Syltsocker (ca 3 dl)1 vaniljstång2 tsk Vaniljsocker Fairtrade   Gör så här:Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3–10 minuter beroende på vilke...

Av Maria - Onsdag 17 juli 16:13

Ingredienser: 500 g plommon, urkärnade250 g Syltsocker (ca 3 dl)2 st kanelstänger1 tsk stött kardemumma1 citron, skal och saft   Gör så här: Skölj, rensa och dela frukten.Blanda plommon och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. ...

Av Maria - Tisdag 16 juli 09:45

        Antal: ca 8-10 personer Ugn: 150 grader, 50 minuter   Ingredienser: 225 g smör 3½ dl ljusbrunt farinsocker 2 nektariner, skivade 150 g blåbär eller björnbär 1 lime 4 ägg 3½ dl vetemjöl 1 tsk malen kardemumma Sa...

Av Maria - Tisdag 16 juli 09:00

Antal: 4 portioner Ugn: 200 grader, ca 15 minuter   Ingredienser:2 morötter, skalade och slantade1 gul lök, hackad2 msk olivolja7 dl vatten500 g krossade tomater1 kycklingbuljongtärning½–1 msk honung½ msk balsamvinäger½ tsk salt½ tsk nyma...

Av Maria - Söndag 14 juli 09:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser:200 g morötter200 g vitkål1 gul lök250 g broccoli1 msk neutral olja1 vitlöksklyfta, finriven2 msk fisksås2 msk japansk soja1 msk strösockerca 8 dl kokt ris (ca 3 dl okokt)½ dl cashewnöttersalt Till servering:4 ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se