Direktlänk till inlägg 29 augusti 2013

Flätat vitt bröd

Av Maria - 29 augusti 2013 09:30




Antal: 1 bröd

Ugn: 200º, 15 minuter + 175º, ca 30 grader

Jäsning: 30-45 minuter + 30 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

4 dl vatten

100 g margarin eller smör

2 tsk salt

2 tsk socker

1 ägg

ca 1,3 liter vetemjöl


Pensling & garnering:

1 ägg

3-4 tsk ljusa vallmofrön


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37º.

Rör ut jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet.

Blanda i litet av mjölet till en lös deg.

Arbeta samman matfett, salt, socker och lite mjöl till en grynig massa.

Blanda ner den i degen.

Tillsätt ägget och arbeta in det mesta av mjölet.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel strolek, 30-45 minuter.


Ta upp degen på bakbordet.

Knåda i resten av mjölet.

Dela degen i 4 delar, eller i en större och en mindre del.

Fläta de 4 delarna till en fyrfläta.

Till en fläta med 6 längder delar man först den större degbiten i 3 delar..

Forma dem till släta längder och fläta dessa.

Lägg flätan på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Dela sedan den mindre delen i 3 delar.

Rulla ut dem till längder som är något längre än flätan.

Fläta samman längderna till en smal, tunn fläta.

Lägg den ovanpå den större flätan.

Vik in ändarna under flätan.

Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg.

Strö över rikligt med vallmofrön.


Gräddning:

Grädda flätan i nedre delen av ugnen i 200º, 15 minuter.

Sänk värmen till 175º och grädda brödet ytterligare ca 30 minuter.

Låt det kallna under bakduk på galler.


Förvaring:
Brödet bör ätas så färskt som möjligt.

I brödburk och plastpåse håller det ca 3 dagar, i frys ca 3 månader.


Detta är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd, challah, gjort på fyra eller sex längder.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards