Direktlänk till inlägg 29 augusti 2013

Flätat vitt bröd

Av Maria - 29 augusti 2013 09:30




Antal: 1 bröd

Ugn: 200º, 15 minuter + 175º, ca 30 grader

Jäsning: 30-45 minuter + 30 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

4 dl vatten

100 g margarin eller smör

2 tsk salt

2 tsk socker

1 ägg

ca 1,3 liter vetemjöl


Pensling & garnering:

1 ägg

3-4 tsk ljusa vallmofrön


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37º.

Rör ut jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet.

Blanda i litet av mjölet till en lös deg.

Arbeta samman matfett, salt, socker och lite mjöl till en grynig massa.

Blanda ner den i degen.

Tillsätt ägget och arbeta in det mesta av mjölet.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel strolek, 30-45 minuter.


Ta upp degen på bakbordet.

Knåda i resten av mjölet.

Dela degen i 4 delar, eller i en större och en mindre del.

Fläta de 4 delarna till en fyrfläta.

Till en fläta med 6 längder delar man först den större degbiten i 3 delar..

Forma dem till släta längder och fläta dessa.

Lägg flätan på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Dela sedan den mindre delen i 3 delar.

Rulla ut dem till längder som är något längre än flätan.

Fläta samman längderna till en smal, tunn fläta.

Lägg den ovanpå den större flätan.

Vik in ändarna under flätan.

Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 30 minuter.


Pensla med uppvispat ägg.

Strö över rikligt med vallmofrön.


Gräddning:

Grädda flätan i nedre delen av ugnen i 200º, 15 minuter.

Sänk värmen till 175º och grädda brödet ytterligare ca 30 minuter.

Låt det kallna under bakduk på galler.


Förvaring:
Brödet bör ätas så färskt som möjligt.

I brödburk och plastpåse håller det ca 3 dagar, i frys ca 3 månader.


Detta är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd, challah, gjort på fyra eller sex längder.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se