Direktlänk till inlägg 30 augusti 2013
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 200º, ca 30 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
2 tsk salt
(2 tsk socker)
Ca 1,4 liter vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfett, häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och eventuellt sockret och det mesta av mjölet.
Spara 1-2 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kanter.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord med resten av mjölet tills degen är smidig och inte fastnar på bakbordet.
Dela degen i 2 eller 3 delar.
Knåda och platta ut varje del till en rektangulär kaka.
Rulla ihop den till ett avlångt bröd.
Lägg det med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.
Jäs bröden under en bakduk till knappt dubbel storlek eller 30-40 minuter.
Snitt bröden med en vass kniv eller rakblad på snedeen.
Skär inte för djupt i bröden.
Skårorna ska bara följa ytan.
Pensla eventuellt bröden med mjölk.
Gräddning:
Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen i 200º, ca 30 minuter.
Låt bröden svalna under bakduk på galler.
Förvaring:
I brödburk eller plastpåse ca 1 vecka.
I frys 6-9 månader.
Gör inte bröden större än att de får plats på tvären på plåten.
Tre bröd kan gräddas samtidigt.
Pensla lite olja mellan bröden, då går det lätt att bryta isär dem.
Långfranska kallas ibland mjölkfranska eftersom degspadet består av mjölk.
Brödskorpan blir mjuk.
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|