Direktlänk till inlägg 30 augusti 2013

Mjuk långfranska

Av Maria - 30 augusti 2013 09:45




Antal: 2-3 limpor

Ugn: 200º, ca 30 minuter

Jäsning: ca 30 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g margarin

5 dl mjölk

2 tsk salt

(2 tsk socker)

Ca 1,4 liter vetemjöl


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfett, häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37º.

Rör ut jästen i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, saltet och eventuellt sockret och det mesta av mjölet.

Spara 1-2 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kanter.

Strö ett tunt lager mjöl över degen.

Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Knåda degen på lätt mjölat bakbord med resten av mjölet tills degen är smidig och inte fastnar på bakbordet.

Dela degen i 2 eller 3 delar.

Knåda och platta ut varje del till en rektangulär kaka.

Rulla ihop den till ett avlångt bröd.

Lägg det med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.

Jäs bröden under en bakduk till knappt dubbel storlek eller 30-40 minuter.


Snitt bröden med en vass kniv eller rakblad på snedeen.

Skär inte för djupt i bröden.

Skårorna ska bara följa ytan.

Pensla eventuellt bröden med mjölk.


Gräddning:

Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen i 200º, ca 30 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk på galler.


Förvaring:

I brödburk eller plastpåse ca 1 vecka.

I frys 6-9 månader.


Gör inte bröden större än att de får plats på tvären på plåten.

Tre bröd kan gräddas samtidigt.

Pensla lite olja mellan bröden, då går det lätt att bryta isär dem.


Långfranska kallas ibland mjölkfranska eftersom degspadet består av mjölk.

Brödskorpan blir mjuk.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 18 mars 17:15

Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.   Färsk frukt.   Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...

Av Maria - Måndag 18 mars 16:15

Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...

Av Maria - Måndag 18 mars 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 18 mars 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Av Maria - Måndag 18 mars 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards