Direktlänk till inlägg 10 april 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
225 g blomkål, fryst
500 g potatis
2 msk vetemjöl
3 dl havredryck
1 st citron
Salt
Svartpeppar
4 dl gula ärtor, kokta
1 dl ost, riven
200 g haricots verts, frysta
1 st vitlöksklyfta
Olja att steka i
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med skala potatisen, skär i stora bitar och koka i rejält med saltat vattens tills de är mjuka.
Tina blomkålen och lägg fram haricots verts.
Värm upp en kastrull med olja, havredryck och vetemjöl under omrörning.
Riv i skalet av citronen och pressa i saften.
Tillsätt salt och peppar efter smak och låt småputtra ett par minuter så att vätskan tjocknar något.
När potatisen kokat klart, mosa den och tillsätt citronsåsen, vispa till ett fluffigt mos.
Blanda ner blomkålen i moset.
Smörj en ugnsfast form med smör eller olja.
Häll i de kokta gula ärtorna och bred över potatismoset.
Toppa eventuellt med en näve ost.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Under tiden, skala och finhacka vitlök.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och ha i vitlök och haricots verts.
Stek i ett par minuter.
Servera gratängen med haricots verts och lite flingsalt över.
Tips!
En cheap variant på fiskgratäng där fisken är utbytt mot gula ärtor.
Perfekt att göra lite extra av och frysa in!
Receptet kan varieras efter säsong och vad du har hemma, de gula ärtorna kan exempelvis ersättas med kokta vita bönor eller kikärtor och den frysta blomkålen kan ersättas med färsk när det är säsong för det.
1 dl torkad böna eller ärta motsvarar ca 2.5 dl blötlagd och kokt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|