Direktlänk till inlägg 10 april 2015

Citrongratäng på potatis, blomkål & gula ärtor

Av Maria - 10 april 2015 12:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

225 g blomkål, fryst
500 g potatis
2 msk vetemjöl
3 dl havredryck
1 st citron
Salt

Svartpeppar
4 dl gula ärtor, kokta
1 dl ost, riven
200 g haricots verts, frysta
1 st vitlöksklyfta
Olja att steka i


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med skala potatisen, skär i stora bitar och koka i rejält med saltat vattens tills de är mjuka.

Tina blomkålen och lägg fram haricots verts.

Värm upp en kastrull med olja, havredryck och vetemjöl under omrörning.

Riv i skalet av citronen och pressa i saften.

Tillsätt salt och peppar efter smak och låt småputtra ett par minuter så att vätskan tjocknar något.

När potatisen kokat klart, mosa den och tillsätt citronsåsen, vispa till ett fluffigt mos.

Blanda ner blomkålen i moset.

Smörj en ugnsfast form med smör eller olja.

Häll i de kokta gula ärtorna och bred över potatismoset.

Toppa eventuellt med en näve ost.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Under tiden, skala och finhacka vitlök.

Hetta upp en stekpanna med lite olja och ha i vitlök och haricots verts.

Stek i ett par minuter.

Servera gratängen med haricots verts och lite flingsalt över.


Tips!

En cheap variant på fiskgratäng där fisken är utbytt mot gula ärtor.

Perfekt att göra lite extra av och frysa in!

Receptet kan varieras efter säsong och vad du har hemma, de gula ärtorna kan exempelvis ersättas med kokta vita bönor eller kikärtor och den frysta blomkålen kan ersättas med färsk när det är säsong för det.


1 dl torkad böna eller ärta motsvarar ca 2.5 dl blötlagd och kokt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards