Direktlänk till inlägg 10 april 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
225 g blomkål, fryst
500 g potatis
2 msk vetemjöl
3 dl havredryck
1 st citron
Salt
Svartpeppar
4 dl gula ärtor, kokta
1 dl ost, riven
200 g haricots verts, frysta
1 st vitlöksklyfta
Olja att steka i
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med skala potatisen, skär i stora bitar och koka i rejält med saltat vattens tills de är mjuka.
Tina blomkålen och lägg fram haricots verts.
Värm upp en kastrull med olja, havredryck och vetemjöl under omrörning.
Riv i skalet av citronen och pressa i saften.
Tillsätt salt och peppar efter smak och låt småputtra ett par minuter så att vätskan tjocknar något.
När potatisen kokat klart, mosa den och tillsätt citronsåsen, vispa till ett fluffigt mos.
Blanda ner blomkålen i moset.
Smörj en ugnsfast form med smör eller olja.
Häll i de kokta gula ärtorna och bred över potatismoset.
Toppa eventuellt med en näve ost.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Under tiden, skala och finhacka vitlök.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och ha i vitlök och haricots verts.
Stek i ett par minuter.
Servera gratängen med haricots verts och lite flingsalt över.
Tips!
En cheap variant på fiskgratäng där fisken är utbytt mot gula ärtor.
Perfekt att göra lite extra av och frysa in!
Receptet kan varieras efter säsong och vad du har hemma, de gula ärtorna kan exempelvis ersättas med kokta vita bönor eller kikärtor och den frysta blomkålen kan ersättas med färsk när det är säsong för det.
1 dl torkad böna eller ärta motsvarar ca 2.5 dl blötlagd och kokt.
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|