Direktlänk till inlägg 11 april 2015
Ingredienser:
1 kg höns, kyckling eller kalvkött (gärna med ben)
1½-2 liter vatten
1-3 morötter
1 palsternacka
1 bit purjolök (ca 10 cm)
1 gul lök
1-2 kvistar persilja
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Gör så här:
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten.
Koka upp och skumma om det behövs.
Lägg i ansade och mindre bitar skurna rotsaker, lök, persilja och kryddor.
Sjud köttet under lock tills det är genomkokt och mört.
Ta upp köttet och sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i rengjord gryta och reducera buljongen (koka ihop) tills den fått en kraftig smak och önskad mängd.
Kyl snabbt om buljongen inte ska användas genast.
På kyld buljong går fettet lätt ta bort.
Förvara i kylskåp eller frys.
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna in...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|