Direktlänk till inlägg 21 april 2015
Gör att såsen inte blir för tunn och är det som håller ihop såsen.
I kalla såser är det äggula som binder såsen, i varma är det redningen.
Oftast reds en sås med vetemjöl, men om man vill undvika gluten finns det många alternativ.
Det finns olika sätt att reda en sås, som toppredning, bottenredning eller kulredning, även kallad beurre manié.
Toppredning:
En toppredning görs så här, blanda ut lite mjöl med ungefär dubbelt så mycket kall vätska, vispa eller rör så att inga klumpar finns kvar.
Tillsätt redningen i den varma vätskan som ska redas.
Efter att du rett såsen bör den koka upp igen, då försvinner mjölsmaken.
Bottenredning:
Vid en bottenredning smält smör i en kastrull.
Pudra över samma mängd mjöl och rör ut ordentligt innan vätskan tillsätts, lite i taget.
Såsen tjocknar när den kokar upp så det är viktigt att röra om så att den inte bränner fast i botten.
Beurre manié:
En beurre manié görs så här, blanda lite delar mjukt smör och vetemjöl och tillsätt klickvis i vätskan som ska redas.
Tillsätt lite i taget tills du får rätt konsistens.
Låt koka i ca 5 minuter efter att redningen tillsatts.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|