Direktlänk till inlägg 21 april 2015
Gör att såsen inte blir för tunn och är det som håller ihop såsen.
I kalla såser är det äggula som binder såsen, i varma är det redningen.
Oftast reds en sås med vetemjöl, men om man vill undvika gluten finns det många alternativ.
Det finns olika sätt att reda en sås, som toppredning, bottenredning eller kulredning, även kallad beurre manié.
Toppredning:
En toppredning görs så här, blanda ut lite mjöl med ungefär dubbelt så mycket kall vätska, vispa eller rör så att inga klumpar finns kvar.
Tillsätt redningen i den varma vätskan som ska redas.
Efter att du rett såsen bör den koka upp igen, då försvinner mjölsmaken.
Bottenredning:
Vid en bottenredning smält smör i en kastrull.
Pudra över samma mängd mjöl och rör ut ordentligt innan vätskan tillsätts, lite i taget.
Såsen tjocknar när den kokar upp så det är viktigt att röra om så att den inte bränner fast i botten.
Beurre manié:
En beurre manié görs så här, blanda lite delar mjukt smör och vetemjöl och tillsätt klickvis i vätskan som ska redas.
Tillsätt lite i taget tills du får rätt konsistens.
Låt koka i ca 5 minuter efter att redningen tillsatts.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|