Direktlänk till inlägg 21 april 2015

Liten såsskola - Redning

Av Maria - 21 april 2015 10:30


Gör att såsen inte blir för tunn och är det som håller ihop såsen.

I kalla såser är det äggula som binder såsen, i varma är det redningen.

Oftast reds en sås med vetemjöl, men om man vill undvika gluten finns det många alternativ.


Det finns olika sätt att reda en sås, som toppredning, bottenredning eller kulredning, även kallad beurre manié.


Toppredning:

En toppredning görs så här, blanda ut lite mjöl med ungefär dubbelt så mycket kall vätska, vispa eller rör så att inga klumpar finns kvar.

Tillsätt redningen i den varma vätskan som ska redas.

Efter att du rett såsen bör den koka upp igen, då försvinner mjölsmaken.


Bottenredning:

Vid en bottenredning smält smör i en kastrull.

Pudra över samma mängd mjöl och rör ut ordentligt innan vätskan tillsätts, lite i taget.

Såsen tjocknar när den kokar upp så det är viktigt att röra om så att den inte bränner fast i botten.


Beurre manié:

En beurre manié görs så här, blanda lite delar mjukt smör och vetemjöl och tillsätt klickvis i vätskan som ska redas.

Tillsätt lite i taget tills du får rätt konsistens.

Låt koka i ca 5 minuter efter att redningen tillsatts.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards