Direktlänk till inlägg 22 april 2015

Samsa - Frasiga bönkuddar med stark tomatsås

Av Maria - 22 april 2015 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl svarta ögon-bönor/black eye-bönor
1 st liten till medelstor gul lök
3 st vitlöksklyftor
½ msk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 liter frityrolja
1 burk konserverade körsbärstomater
3 msk tomatpuré
3 msk olivolja
2 st 1-2 st. röda chilifrukter
1 nypa salt


1 st matberedare
1 st matlagningstermometer
1 st stor mortel


Gör så här:

Lägg de torra bönorna i blöt i vatten i 3-4 timmar.

Bönorna suger åt sig av vattnet och när de är färdiga kan man tugga sönder dem utan att känna något "hårt", "torrt" inuti dem.

De blir liksom sega.

Nu kommer det trixigaste momentet, att få av skalen.

Lägg en näve bönor i morteln och hacka sönder dem något så att skalen börjar lossna.

Lägg över dem i en bunke och fortsätt så med en näve i taget tills du mortlat alla bönorna.

Häll kallt vatten i bunken med bönorna och häll av vattnet i vasken så följer skalen med eftersom de är lättare än bönorna som sjunker till botten i bunken.

Upprepa proceduren tills alla skal är separerade från bönorna.

Sätt i den vassa kniven i matberedaren och lägg i bönorna.

Skär löken och vitlöken i större bitar och lägg i matberedaren.

Tillsätt saltet.

Kör nu matberedaren på högsta hastighet i ca 5 minuter tills du har en vit, fluffig, helt slät smet.

Det får inte kännas som "sandkorn" i smeten när du smakar på den.

Tillsätt en skvätt vatten eller ett ägg om smeten är för torr och fastnar på skålens väggar.

Gör under tiden tomatsåsen.

Tillsätt allra sist bakpulvret och bikarbonatet.

Kör ett par varv till för att det ska blandas in.

Smeten är ungefär som en fluffig sockerkakssmet i konsistensen.

Värm oljan till 170 grader.


Stark tomatsås:

Låt tomaterna rinna av en stund i en sil.

Hacka chilin inkl. frön.

Mixa tomater, chili, tomatpuré, olivolja och salt med mixerstav till en slät sås.

Ta det antal chili som passar beroende på chilins styrka och personlig smak.


Droppa nu ner en dryg matsked med bönsmeten i den heta oljan och fritera några kuddar i taget tills de är gyllenbruna.

Vänd på dem efter nån minut eller två.

Fiska upp med hålslev eller tång och låt rinna av på hushållspapper.

Jag rekommenderar att använda fritös för att hålla bättre koll på temperaturen och för att det är säkrare och luktar mindre.

Servera den frasiga "samsan" med tomatsåsen och en iskall öl.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards