Direktlänk till inlägg 22 april 2015

Samsa - Frasiga bönkuddar med stark tomatsås

Av Maria - 22 april 2015 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl svarta ögon-bönor/black eye-bönor
1 st liten till medelstor gul lök
3 st vitlöksklyftor
½ msk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 liter frityrolja
1 burk konserverade körsbärstomater
3 msk tomatpuré
3 msk olivolja
2 st 1-2 st. röda chilifrukter
1 nypa salt


1 st matberedare
1 st matlagningstermometer
1 st stor mortel


Gör så här:

Lägg de torra bönorna i blöt i vatten i 3-4 timmar.

Bönorna suger åt sig av vattnet och när de är färdiga kan man tugga sönder dem utan att känna något "hårt", "torrt" inuti dem.

De blir liksom sega.

Nu kommer det trixigaste momentet, att få av skalen.

Lägg en näve bönor i morteln och hacka sönder dem något så att skalen börjar lossna.

Lägg över dem i en bunke och fortsätt så med en näve i taget tills du mortlat alla bönorna.

Häll kallt vatten i bunken med bönorna och häll av vattnet i vasken så följer skalen med eftersom de är lättare än bönorna som sjunker till botten i bunken.

Upprepa proceduren tills alla skal är separerade från bönorna.

Sätt i den vassa kniven i matberedaren och lägg i bönorna.

Skär löken och vitlöken i större bitar och lägg i matberedaren.

Tillsätt saltet.

Kör nu matberedaren på högsta hastighet i ca 5 minuter tills du har en vit, fluffig, helt slät smet.

Det får inte kännas som "sandkorn" i smeten när du smakar på den.

Tillsätt en skvätt vatten eller ett ägg om smeten är för torr och fastnar på skålens väggar.

Gör under tiden tomatsåsen.

Tillsätt allra sist bakpulvret och bikarbonatet.

Kör ett par varv till för att det ska blandas in.

Smeten är ungefär som en fluffig sockerkakssmet i konsistensen.

Värm oljan till 170 grader.


Stark tomatsås:

Låt tomaterna rinna av en stund i en sil.

Hacka chilin inkl. frön.

Mixa tomater, chili, tomatpuré, olivolja och salt med mixerstav till en slät sås.

Ta det antal chili som passar beroende på chilins styrka och personlig smak.


Droppa nu ner en dryg matsked med bönsmeten i den heta oljan och fritera några kuddar i taget tills de är gyllenbruna.

Vänd på dem efter nån minut eller två.

Fiska upp med hålslev eller tång och låt rinna av på hushållspapper.

Jag rekommenderar att använda fritös för att hålla bättre koll på temperaturen och för att det är säkrare och luktar mindre.

Servera den frasiga "samsan" med tomatsåsen och en iskall öl.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 29 april 16:45

Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...

Av Maria - Måndag 29 april 16:15

Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...

Av Maria - Måndag 29 april 12:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 29 april 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards