Direktlänk till inlägg 22 april 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl svarta ögon-bönor/black eye-bönor
1 st liten till medelstor gul lök
3 st vitlöksklyftor
½ msk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 liter frityrolja
1 burk konserverade körsbärstomater
3 msk tomatpuré
3 msk olivolja
2 st 1-2 st. röda chilifrukter
1 nypa salt
1 st matberedare
1 st matlagningstermometer
1 st stor mortel
Gör så här:
Lägg de torra bönorna i blöt i vatten i 3-4 timmar.
Bönorna suger åt sig av vattnet och när de är färdiga kan man tugga sönder dem utan att känna något "hårt", "torrt" inuti dem.
De blir liksom sega.
Nu kommer det trixigaste momentet, att få av skalen.
Lägg en näve bönor i morteln och hacka sönder dem något så att skalen börjar lossna.
Lägg över dem i en bunke och fortsätt så med en näve i taget tills du mortlat alla bönorna.
Häll kallt vatten i bunken med bönorna och häll av vattnet i vasken så följer skalen med eftersom de är lättare än bönorna som sjunker till botten i bunken.
Upprepa proceduren tills alla skal är separerade från bönorna.
Sätt i den vassa kniven i matberedaren och lägg i bönorna.
Skär löken och vitlöken i större bitar och lägg i matberedaren.
Tillsätt saltet.
Kör nu matberedaren på högsta hastighet i ca 5 minuter tills du har en vit, fluffig, helt slät smet.
Det får inte kännas som "sandkorn" i smeten när du smakar på den.
Tillsätt en skvätt vatten eller ett ägg om smeten är för torr och fastnar på skålens väggar.
Gör under tiden tomatsåsen.
Tillsätt allra sist bakpulvret och bikarbonatet.
Kör ett par varv till för att det ska blandas in.
Smeten är ungefär som en fluffig sockerkakssmet i konsistensen.
Värm oljan till 170 grader.
Stark tomatsås:
Låt tomaterna rinna av en stund i en sil.
Hacka chilin inkl. frön.
Mixa tomater, chili, tomatpuré, olivolja och salt med mixerstav till en slät sås.
Ta det antal chili som passar beroende på chilins styrka och personlig smak.
Droppa nu ner en dryg matsked med bönsmeten i den heta oljan och fritera några kuddar i taget tills de är gyllenbruna.
Vänd på dem efter nån minut eller två.
Fiska upp med hålslev eller tång och låt rinna av på hushållspapper.
Jag rekommenderar att använda fritös för att hålla bättre koll på temperaturen och för att det är säkrare och luktar mindre.
Servera den frasiga "samsan" med tomatsåsen och en iskall öl.
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|