Alla inlägg under april 2018

Av Maria - 5 april 2018 10:30

Ingredienser:

5 dl hummerfond

4 dl matlagningsgrädde

½-1 tsk salt

2 krm svartpeppar

100g tärnad morot

100 g strimlad purjo

100 g tärnad palsternacka

100 g tärnad kålrabbi

100 g strimlad fänkål + ev fänkålsdill

1 press vitlöksklyfta

½ dl vitt vin

½ röd tärnad paprika

100 g skurna sockerärtor

1 stor urkärnad och tärnad tomat

200 g tärnad fiskfilé, gärna olika sorter

100 g små räkor utan skal

100 g kräftstjärtar, delade 1-2 ggr


2 dl aioli

1 vitlöksbaugett


Gör så här:

Blanda fond och grädde och låt det koka hop ca 3 min.

Smaksätt med salt och svartpeppar.

Fräs i en panna, morot, purjo, palsternacka, kålrabbi, fänkål och vitlök ca 3 min.

Blanda alltsammans, tillsätt vinet, socker ärtor och paprika, låt det småkoka 5 min.

Lägg i fisk, skaldjur, tomater och fänkålsdillen.

Låt det bli varmt, ta av kastrullen från värmen och låt det stå under lock ca 5 min.

Servera med aioli och vitlöksbröd 

Av Maria - 5 april 2018 08:30

Ingredienser:

500 g fläskfärs

1 gul lök

½ grön paprika

Fytande milda

Tomatpuré

Salt

Svartpeppar

Allkrydda

Snabbmakaroner till 4 personer

Majskorn, djupfrysta, till 3 personer


Gör så här:
Hacka paprikan, skala och hacka löken.
Fräs grönsakerna i lite margarin.
Fräs samtidigt färsen på ett annat stekjärn.
Smaksätt färsen med tomatpuré, ketchup, salt, peppar och piffi.
Koka snabbmakaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda i paprikan och löken i färsen och stek tills allt är klart.
Tillaga majskornen enligt anvisningarna på förpackningen.
Servera köttfärsgrytan med makaroner, majskorn och ketchup.

Av Maria - 4 april 2018 16:30

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 150 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

10 torkade aprikoser

½ dl sött vitt vin

50 g rostade pinjenötter

200 g manelmassa

1½ msk äggvita

Rivet skal av 1 lime

Florsocker att sikta över


Gör så här:

Skär aprikoserna i små bitar, lägg i en skål och häll över vinet.

Täck över och låt stå i kylen över natten.


Sätt ugnen på 150 grader.

Rosta pinjenötterna försiktigt i torr stekpanna.

Passa så att de inte bränns.

Riv mandelmassan fint och blanda med äggvitan.

Tillsätt nötter och limeskal.

Låt frukten rinna av ordentligt innan den blandas med smeten.

Klicka ut ca 1½ tsk smet till varje kaka på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i ca 20-25 minuter.

Låt svalna och sikta över lite florsocker före serveringen.

Av Maria - 4 april 2018 16:30

Antal: ca 130 skorpor

Ugn: 225 grader, 8-10 minuter + 4-5 minuter + 75 grader, 3-4 timmar

Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter


Ingredienser:
75 g jäst

5 dl mjölk

1 dl rapsolja

2 tsk salt

12-14 dl (720-840 g) vetemjöl

75 g rumstempererat smör

½ dl strösocker

1 tsk hjorthornssalt

6 dl grovt riven lagrad ost

1-1½ msk flinsalt


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölk och olja till 37 grader.

Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, salt och 1 liter av mjölet.

Arbeta degen smidig.

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.


Rör smör, socker och hjorthornssalt vitt och pösigt.

Blanda det i den väl jästa degen.

Tillsätt 4 dl av osten.

Arbeta inte degen mer än att osten blandats väl i degen.

Ta upp degen på arbetesbänken och dela den i 8 bitar.

Dela varje bit efter hand i 8 små bitar.

Rulla till runda bullar och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt kallna utan bakduk på galler.


Dela bullarna med en gaffel.

Lägg över- och underskorpor var för sig på plåtar.

Strö över resten av osten och några saltflingor på varje skorpa.

Rosta dem mitt i ugnen 4-5 minuter eller tills skorporna fått lite färg.


Torka dem sedan i 75 grader 3-4 timmar med ugnsluckan på glänt.

Av Maria - 4 april 2018 15:15

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Gör så här:
Lös jästen i vattnet.

Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.

Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.


Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.

Skär i 12-16 rutor.

Jäs övertäckt ytterligare 30 min.


Sätt ugnen på 225°.

Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Av Maria - 4 april 2018 11:15

Antal: ca 70 stycken

Ugn: 175 grader, 12-14 minuter


Ingredienser:

4½ dl (270 g) vetemjöl

200 g finriven mandelmassa

200 g smör

2 msk konjak


Pensling:
1 uppvispat ägg

ca 1 dl hackad mandel och pärlsocker


Gör så här:
Blanda mjölet med den rivna mandelmassan.

Finfördela smöret i blandningen och tillsätt konjaken.

Arbeta samman till en deg.

Lägg den svalt 30 minuter.


Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut degen på mjölad bänk, ca 2-3 mm tjock.

Tag ut blad med mått och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på mandel och pärlsocker.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 12-14 minuter.

Låt kallna på galler.

Av Maria - 4 april 2018 07:30

Ingredienser:

8 (snabb)hamburgare

9 hamburgerbröd

1 gul lök

1 burk ananasringar, liten

Bostongurka

Ketchup


Gör så här:
Stek hamburgarna.
Skiva löken och tomaten.
Låt ananasen rinna av och halvera ringarna.

Servera hamburgerbröden med valfri fyllning.

Av Maria - 3 april 2018 16:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 1-1½ timme


Ingredienser:
ca 500 g benfritt nötkött av fransyska, bog eller högrev i strimlor


Marinad:

2 vitlöksklyftor i skivor

3 msk balsamvinäger

3 msk olivolja

2 msk soja

1 stor gul i skivor

1 fänkål i strimlor

1 röd paprika i strimlor

1 msk olivolja

ca 2½ dl köttbuljong på fond eller tärning

1 paket, ca 250 g, frysta broccolibuketter


Garnering:

ca 125 g grekisk fetaost

Basilika


Tillbehör:
Kokt bulgur, ris eller potatis


Gör så här:

Blanda samman vitlök, vinäger, olja och soja.

Lätt köttstrimlorna i dubbla plastpåsar.

Häll på marinaden och knyt till.

Lägg påsen på en tallrik i kylen och marinera ett par timmar eller över natten.


Fräs lök och fänkål i olja några minuter utan att de tar färg i en gryta.

Blanda ner köttet med marinaden.

Häll på buljong och tillsätt paprikastrimlor.

Koka upp, lägg på lock och låt grytan koka på svag värme 45-60 minuter.

Rör då och då under tiden och späd med lite vatten om det behövs.

Du kan även låta grytan koka i 200 grader varm ugn i ca 1-1½ timme täckt med lock eller aluminiumfolie.

Då slipper du all passning.


Blanda ner broccolibuketter ca 10 minuter innan köttet är färdigt.

Strö över söndersmulad fetaost och basilika.

Servera med kokt bulgur, ris eller potatis.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards