Alla inlägg under april 2018
Antal: 12 portioner
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
100 g vit choklad
2 dl strösocker
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 ägg
2 dl (120 g)vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan.
Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i smöret och låt dem smälta under omrörning.
Rör ner socker, vaniljpulver, salt och ett ägg i taget i smör- och chokladblandningen.
Blanda ner mjölet i smeten.
Häll den i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kakan svalna i formen på ett galler.
Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm.
Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
Tips!
Garnera gärna med björnbär, vispad grädde, mynta och florsocker.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
Deg 1:
150 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 ägg
Deg 2:
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl
Fyllning:
3-4 medelstora syrliga äpplen
½-1 dl socker
2 tsk kanel
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till deg 1 och tag 2/3 av den degen och tryck ut den i smord rund form - gärna med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Blanda den andra tredjedelen med ägg och bakpulvret utblandat med litet vetemjöl.
Befria äpplena från kärnhusen, skala dem ev. och hacka dem grovt.
Blanda dem med socker och kanel.
Fördela nu först äggblandningen över den kakan som varit i ugnen och strö över äpplena.
Sätt in kakan i ugnen igen i ca 40 minuter.
Sammanlagt står den alltså inne i ugnen 1 timme.
Servera den som kaffekaka eller som efterrätt med grädde eller vaniljsås.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
300 g färsk salsiccia
1 gul paprika
½ msk olja
420 g pastasås, ricotta & tomat
½ ask (á 20 g) färsk persilja
2 portioner pasta, linguine
½ förpackning (á 150 g) haricots verts
½ dl pumpakärnor
Gör så här:
Koka upp vatten till pastan.
Dela salsiccian och skrapa ur innehållet.
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Stek salsiccian och paprikan i oljan i en stekpanna.
Sänk värmen och tillsätt pastasåsen och låt sjuda några minuter.
Hacka persiljan och strö över.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och koka bönorna med pastan när det återstår ca 3 minuter av koktiden.
Servera pastan med salsicciasås och bönor.
Toppa med pumpakärnor.
Antal: 12 stycken
Ugn: 250 grader, 8-10 minuter
Jäsning: dubbel storlek + lite till
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör eller margarin
½ tsk salt
15-16 dl (900-950 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen.
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Häll detta över jästen och tillsätt salt och mjöl.
Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 12 delar.
Kavla ut till runda, 1 cm tjocka kakor, lägg på smord plåt, nagga och låt jäsa.
Pensla med varmt vatten och grädda i 250 grader, 8-10 minuter.
Även efter gräddningen penslas kakorna med varmt vatten och får kallna i bakduk.
OBS!
Dessa tekakor passar utmärkt att göra smörgåspizza i portionsform av.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
1 burk handskalade stora räkor i lake (á 460 g)
1 avokado
1 tomat
1 röd peppar
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander
1 msk olivolja
1 lime
Salt
½ kruksallad
Gör så här:
Låt räkorna rinna av väl.
Dela, ta ur kärnan och gröp ur avokadoköttet, tärna det och tomaten.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Skala och hacka lök och vitlök.
Blanda allt i en skål.
Hacka koriandern.
Blanda den med olivoljan och smaksätt med saften från halva limen (för 4 portioner).
Vänd ner dressingen och räkorna i grönsakerna.
Smaka ev. av med salt.
Skär resten av limen i klyftor och servera till.
Ingredienser:
1 dl färsk basilika, oregano, persilja och gräslök (blanda som man tycker)
1 dl naturella nötter
½ dl solrosfrön (kan uteslutas och istället kan man ta mer nötter)
3/4 dl riven parmesanost
½ vitlöksklyfta (mer om man vill det, smaka av)
½ - 1 dl olivolja (beroende på hur fast man vill ha den)
Lite limesaft
Flingsalt
Gör så här:
Skölj och hacka örterna.
Lägg alla ingredienser i en tillbringare och mixa med en mixerstav.
Eller kör allt i en mixer till det blir slätt.
Späd med mer olivolja om den är för seg i konsistensen och smaka av med salt och limesaft.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250g broccoli
200 g skivade champinjoner
1 gul lök
1-2 msk smör
5 dl mjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
ev 2,5 dl kokspad
salt, svartpeppar
1/2 dl vispgrädde
1 äggula
Gör så här:
Koka broccolin i lättsaltat vatten.
Ta upp broccolin, skär bort knopparna till garnityr i soppan.
Låt stjälkarna koka ytterligare några minuter tills de är helt mjuka.
Passera eller mixa broccolistjälkarna.
Skölj och skiva de färska champinjonerna.
Skala och finhacka löken och svampen i smör i en kastrull.
Tillsätt mjölken och buljongtärningarna.
Späd ev med kokspad.
Lägg i de passerade broccolistjälkarna.
Låt soppan koka några minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Vispa samman grädden och äggulan.
Vispa ner det i soppan.
Lägg i broccolibuketterna i soppan.
Låt soppan bli varm.
OBS! Den får ej koka!
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Kolasnittar:
100 g smör, rumstempererat
1 dl Farinsocker
1/2 dl Strösocker
2 msk Ljus Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kanelripple
3 msk smör
2 tsk kanel
2 msk Farinsocker
Garnering:
Pärlsocker
Gär så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser till kolasnittarna i en skål och arbeta samman till en deg.
Smält smöret till kanelripplen och blanda i kanel och farinsocker, rör ihop smeten.
Dela kolasnittarna i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger.
Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper och tryck ut stängerna.
Strö kanelripple på toppen och gör mönster med en gaffel.
Strö på pärlsocker.
Grädda i mitt av ugnen i cirka 10-12 minuter. Skär längderna i bitar direkt.
Förvara kakorna torrt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|