Alla inlägg under april 2018
Ingredienser:
500 g fläskfärs
Potatis till 4 personer
1 gul lök
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk slat
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 tomat
1/4 gurka
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Skala och skär löken i skivor.
Stek på medelvärme tills de är halvmjuka, ca 8-10 min.
Ta sedan upp löken på ett fat.
Stek köttfärsen tills den är genomstekt, ca 7-10 min.
Krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt tomatpuré, vatten och den stekta löken.
Låt puttra i 5-10 min.
Skölj och skär grönsakerna i skivor.
Servera köttfärssåsen med potatisen och salladen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500g frysta gröna ärtor
1 gullök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca. 2-3 dl vispgrädde
salt och peppar
Gör så här:
Hacka löken och fräs i en kastrull.
Slå i vattnet samt buljongtärningarna.
När vattnet kokar lägg i ärtorna och låt koka ca 5 min.
Mixa soppan slät och tillsätt grädde samt salt och peppar.
Dekorera med morotsremsor.
Morotsremsor gör du lätt med en vanlig potatisskalare.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 tsk olja
Salt
Peppar
Marinad:
1 kruka mynta
1 lime, skal och 2 msk saft
1 vitlöksklyfta
1 röd peppar
1 dl olja
½ ananas
8 jalapeño
2 hjärtsallad
8 tortillabröd
Gör så här:
Gnid in kycklingfiléerna med oljan oc krydda med salt och peppar.
Grilla dem 10-15 minuter, under lock.
Vänd kycklingen då och då under grillningen.
Marinad:
Strimla myntan.
Riv det yttersta skalet av limen och pressa ur saften.
Skala och riv vitlöken samt dela kärna ur och hacka chilin.
Blanda allt med oljan, smaksätt med salt och peppar.
Skär kycklingen i skivor och blanda med marinaden.
Skär bort skalet från ananasen och skär den i klyftor.
Dela jalapeñon.
Grilla tills det får fin färg.
Skär salladen i strimlor och servera i tortillabröden med ananas, jalapeño och kyckling.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
1 dl grädde
1 dl starkt bryggt kaffe
2 dl socker
3/4 dl kakao
150 g smör eller margarin
2 ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2½ dl florsocker
1-2 msk hett kaffe
(litet kaffepulver)
ca 2 msk mjukt smör eller margarin
Valnötskärnor
Gör så här:
Rör ihop kaffe, grädde, kakao och hälften av sockret i en kastrull.
Koka upp blandningen och låt den svalna.
Rör matfett och resten av sockret vitt och poröst.
Tillsätt äggen och rör kraftigt och rör sedan ner chokladblandningen, litet i sänder.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt detta.
Häll smeten i smord bröad kransform och grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Stjälp upp kaka och låt den kallna.
Rör en smidig glasyr av florsocker och varmt kaffe.
Tillsätt smöret och blanda väl.
Smaksätt ev. ytterligare med litet kaffepulver.
Bred glasyren över kakan och garnera med valnötskärnor.
Ugn: 150 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
3½ dl strösocker
1,25 dl rapsolja
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Vispa smör och strösocker poröst med hjälp av en elvisp.
Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt.
Sikta ner kakao.
Tillsätt vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl och vispa på svag hastighet till en jämn deg.
Rulla degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas.
Ingredienser:
4 skinkschnitzlar, oklubbade
Salt
Svartpeppar
3 burkar ananasringar, á 220 g netto
2 burkar ananasspad, á 220 netto
3 dl vatten
2 msk maizenaredning, brun
1 knippe gräslök
Ris till 4 personer
Gör så här:
Koka riset.
Bryn köttet på båda sidorna och krydda det.
Lägg upp köttet på ett fat.
Häll ananasspadet från två burkar (ca 1 3/4 dl) samt 3 dl vattnet i stekpannan.
Häll i maizenan när det börjar puttra.
Lägg i köttet och ananasringarna från två av burkarna och låt puttra i några minuter.
Strö över rikligt med klippt gräslök och servera direkt.
Servera schnitzlarna med kokt ris, gräslöksås och ananas.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
2½ dl (150 g) vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 msk konjak
Garnering:
Råsocker
Gör så här:
Blanda mjöl, strösocker och vaniljsocker.
Hacka ner smöret.
Häll i konjaken och arbeta ihop till en deg.
Forma den till en smal rulle, ca 2 cm i diameter.
Låt degen ligga i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär kakorna i skivor.
Doppa dem i råsocker och lägg på smord plåt eller plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 citron
6 msk kokande vatten
Glasyr:
2 dl florsocker
Vatten eller mjölk
Garnering:
Syltade apelsinskal
Gör så här:
Rör matfett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen och sedan mjölet blandat med bakpulver och citronskal.
Rör sist ner det kokand vattnet, 1 msk i sänder.
Grädda smeten i smord bröad tårtform rymd 1 3/4 liter i 175 grader i ca 50 minuter.
Kakan kan delas i två bottnar och läggas samman med vaniljkräm mellan.
Glasyren kan också bredas på över en odelad kaka.
Sist garnerar man med hackade apelsinskal.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|