Alla inlägg under april 2018
Ingredienser:
1 kilo squash
3/4 dl ättika 24%
3 dl vatten
6 dl Strösocker
2 tsk salt
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
skal från en halv citron, gärna obesprutad
Gör så här:
Skala, halvera och kärna ur squashen.
Skär den i 2-3 cm breda bitar.
Koka upp ättika, vatten, socker och salt och lägg i squashbitarna och koka i 2 minuter.
Ta upp squashen med hålslev och lägg i varma, väl rengjorda burkar.
Lägg kryddor och citronskal i lagen och koka utan lock i 15 minuter.
Låt svalna.
Häll lagen över squashen och förslut.
Förvara svalt.
Squashen kan bytas ut mot pumpa.
Ingredienser:
1st gul lök, finhackad
4msk tomatpuré
2burkar finkrossade tomater
2msk grönsaksfond
5-6dl vatten
salt
peppar
basilika & persilja (fryst går bra, lika så torkad)
en nypa socker
pasta
Gör så här:
Fräs löken i smör tills den blivit genomskinlig.
Låt tomatpurén fräsa med i slutet.
I med tomatkross, fond, vatten, salt, peppar och örter.
Låt småputtra under lock i ca 15minuter.
Under tiden kan du koka valfri pasta separat.
Smaka av soppan med salt, peppar och socker.
Lägg sedan valfri mängd pastan i botten av en djup tallrik och toppa med soppa.
Extra gott blir det att riva över parmesan och basilika vid servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 stor ask dessertost t ex vitlök eller tacos
salt och peppar
4-8 skivor parmaskinka
1 dl grädde
Gör så här:
Ugnstemperatur 225 grader.
Skär en djup skåra i varje kycklingfilé och fyll kycklingen med ca 2/3 av dessertosten.
Salta och peppra filén och linda sedan kycklingfilén med 1-2 skivor parmaskinka.
Stek kycklingen i en stekpanna runt om så den får fin färg.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädden med ca 1/3 av osten och häll detta i botten av formen.
Sätt in ugnsformen i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
Servera med t ex potatisklyftor...
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl Rörsocker Strö
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk Vaniljsocker
3 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °C.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter.
Smält matfettet.
Vispa ägg och rörsocker pösigt.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao.
Sikta ner i smeten.
Tillsätt matfettet.
Häll upp i formen.
Grädda din kladdkaka mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Servera din kladdkaka med lite vispad grädde eller creme fraiche samt frukt eller bär.
Ingredienser:
2 mogna avocado
4-5 dl crème fraiche (fet)
½ lime
1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
salt
Gör så här:
Mosa avokadon med en gaffel, blanda i crème fraichen.
Pressa i vitlök och saften från en halv lime.
Smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ingredieser:
ca 600 g laxfilé, skinnfri
Majskräm:
1 burk (340 g) majskorn
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 dl gräddfil
Salt
Svartpeppar
2 tomater
Tacokrydda:
1 msk paprikapulver
½ msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 msk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
500 g sparris
Grillfolie
Gott till:
Hårda tacoskal
Sallad
Gör så här:
Majskräm:
Låt majsen rinna av.
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn majs, lök ohc vitlök i oljan i en stekpanna.
Mixa majs, lök, vitlök och gräddfil till en kräm, smaksätt med salt och peppar.
Tärna tomaterna och blanda ner i majskrämen.
Tacokrydda:
Blanda tacokryddorna.
Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg den på folie.
Grilla laxen, 15-20 minuter under lock.
Bryt den i bitar före servering.
Skär av den nedre träiga delen av sparrisen.
Grilla den runtom ca 2 minuter.
Krydda med salt och peppar mot slutet.
Servera grillad sparris, lax och sallad i tacoskal och toppa med majskrämen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon
Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det.
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 skivor nötkött av entrecôte eller ryggbiff
1-2 tsk chilipulver
1½ tsk salt
2-3 msk margrin eller smör
Bönsalsa:
1 burk röda bönor
1 burk majs, ca 320 g
1 finstrimlad rödlök
3 msk olivolja
3 msk pressad citron eller lime
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
8-10 coctailtomater i halvor
Tillbehör:
Kokt ris
Gör så här:
Sätt på riset.
Skölj bönorna och lägg dem i en skål.
Blanda med majs och strimlad rödlök.
Vispa samman olja, citron- eller limesaft, salt, chilipulver och spiskummin.
Häll dressingen över bönblandningen och ställ skålen i kylen.
Lägg på tomaterna strax innan salsan ska serveras.
Gnid in biffarna med blandningen av salt och chilipulver.
Stek dem 2-3 minuter på varje sida.
Lägg upp dem på ett fat och servera med bönsalsa och kokt ris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|