Alla inlägg under april 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé, delad i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, delad i mindre bitar
1/2 tsk ingefära
1 krm chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk limejuice
2 msk potatismjöl
1 ägg
Sesamfrön
Smör och rapsolja att steka i
4 hamburgerbröd
Sallad
Tomat
Räk- & äppelsallad:
100 g skalade räkor
1/4 äpple
2 msk créme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk dill
1 tsk citronsaft
Salt och peppar
Gör så här:
Dela räkorna i mindre bitar och finhacka äpplet.
Blanda majonnäs, créme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar.
Rör ner räkorna och äpplet.
Mixa lax, vitlök, kryddor, limejuice, potatismjöl och ägg i en matberedare till en lös färs.
Forma 4 bollar av färsen som du rullar i sesamfrön.
Platta till bollarna och lägg kallt i kylen en stund.
Under tiden gjorde jag potatisklyftor i ugnen som jag serverade till.
Stek burgarna på båda sidorna i smör och olja tills de får fin färg ca 2-3 minuter på varje sida.
Kör gärna hamburgerbröden i brödrosten en liten stund så de får yta.
Lägg räk &äppelsalladen i botten, sallad, laxburgaren och tomat.
Servera gärna med potatisklyftor!
Ingredienser:
1 burk inläggningssill
2 dl gräddfil
½ dl majonäs
1½ msk curry
2 msk bostongurka
½ hackat syrligt äpple
½ dl hackad gräslök
½ dl socker
Gör så här:
Skiva sillen i bitar och blanda övriga ingredienser i en skål.
Vänd ner sillbitarna.
Låt stå 1 dygn innan servering.
Hållbarhet i kylskåp 7 dygn.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
3 ägg
1 msk vatten
Salt
Peppar
1 msk smör eller kokosfett
½ avokado
100 g mozzarellakulor
Färska örter
Gör så här:
Vispa ihop äggen med vatten och lite salt och peppar.
Stek i smör på medelvärme.
Rör hela tiden så att det blir en äggröra.
Skär avokadon i skivor och servera äggröran med avokado, mozzarellakulor och färska örter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30-40 minuter + 200 grader
Ingredienser:
500 gram nötfärs
2 dl ströbröd
1 st ägg
2 dl mjölk
salt & peppar
1 paket bacon
riven ost
5 dl grädde
2-3 dl chilisås
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ägg, ströbröd och mjölk och låt svälla 10-15 min.
Lägg köttfärsen i en bunke och häll på ströbrödsblandningen och blanda ordentligt.
Krydda.
Lägg sedan ut köttfärsen på ett bakplåtspapper och tryck ut det jämt över hela bakplåtspappret.
Lägg baconen på köttfärsen och sedan osten på baconet.
Rulla sedan ihop precis som en rulltårta och lägg i en ugnssäker form.
Stek i ugnen i ca 30-40 min.
Blanda grädde och chilisås.
Ta ut köttförslimpan när den är klar och häll över grädden och chilisåsen.
Sänk värmen till 200 grader, och sätt in den igen.
När såsen har blivit varm och börjat bubbla är köttfärslimpan klar.
Ingredienser:
4 ägg
12 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk strösocker
Jordgubbssylt
Vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggen lätt i en vid skål.
Tillsätt allt mjöl, socker och ca 5 dl mjölk.
Vispa smeten tills alla klumpar försvunnit.
Blanda i resten av mjölken.
Stek pannkakorna i stekjärn, helst två.
Rör i smeten då och då eftersom mjölet sjunker till botten.
Servera med jordgubbssylt och ev. vispad grädde.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl hallon
6 dl kokosmjölk
8 msk chiafrön
Några färska hallon
Några kvistar färsk mynta
Gör så här:
Mosa hallonen med en gaffel.
Blanda med kokosmjölk och chiafrön.
Fördela i glas.
Låt stå över natten och dekorera med några färska hallon och lite mynta vid servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 1-1½ timme
Ingredienser:
600 g nötkött av högrev eller fransyska
4-6 gula lökar (ca 500 g)
2-3 vitlöksklyftor
3 msk smör
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
½ tsk hel kummin
1 tsk mejram
1 tsk timjan
1 dl tomatpuré
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär köttet i tärningar, ca 1 cm.
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn köttet i omgångar i hälften av smöret i en stekpanna.
Lägg över köttet efter hand i en gryta som tål ugnsvärme.
Fräs lök och vitlök i resten av smöret tills löken fått fin guldgul färg.
Blanda löken med köttet.
Tillsätt paprikapulver och låt fräsa med i grytan på spisen några minuter.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning.
Ställ grytan mitt i ugnen 1-1½ timme.
Ta grytan ur ugnen, rör om och smaka av.
Servera med ris eller kokt potatis och en sallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Granola:
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 dl linfrön
2 dl kokosflingor
4 msk hett vatten
2 msk sötning
2 msk kokosfett
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 msk kakao
Tillbehör:
2 dl färska bär, t.ex hallon, blåbär, jordgubbar
1-2 dl rysk yoghurt
3 msk ganola
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke och se till att kryddor och kokosfettet blir ordenligt blandat med alla flingor och frön.
Strö ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt stå i ugnen i ca 30 minuter.
Kolla efter halva tiden och rör runt med en slev.
Förvara i en burk i en rengjord glasburk.
Till servering:
Servera granolan med yoghurt, toppat med färska hallon och blåbär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|