Alla inlägg under april 2018

Av Maria - 10 april 2018 07:55

Antal: 2 bröd

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter

Jäsning: Jäsa upp + Jäsa upp


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl mjölk

25 g smör eller margarin

1½ tsk salt

ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl


Till pensling:

Lätt vispad äggvita

Vallmofrön


Gör så här:

Smula jästen, smält matfettet, slå på mjölken och värm till 37 grader.

Häll över jästen och tillsätt salt och mjöl.

Arbeta degen tills den är smidig och blank och låt jäsa upp.


Ta undan en bit av den jästa degen.

Dela resten av degen, rulla ut till 2 längder och lägg på smord plåt.

Arbeta in lite mer mjöl i degbiten, forma till 6 längder, fläta tillsammans 3 och 3 och lägg en fläta på varje bröd.

Låt bröden jäsa.


Pensla dem med äggvita och strö på vallmofrön.

Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.

Av Maria - 9 april 2018 16:15

Måndag:

Korv Stroganoff


Tisdag:

Blomkål, broccoli, kassler gratinerat med ostsås


Onsdag:

Fisksoppa med aioli och bröd


Torsdag:

Fläskpannkaka och vitkålssallad


Fredag:

Räkmackor


Lördag:

Lövbiff med pepparsås och potatis


Söndag:

Lever i gräddsås, potatismos och gröna ärtor

Av Maria - 9 april 2018 14:00

Måndag:

Middag:

Pannbiff med lök, sockerärter, kokt potatis.


Äppelkräm med mjölk


Tisdag:

Ostpanerade fläskkotletter på risbädd, paprikasallad


Lingonsorbet


Onsdag:

Lunch:

Ost- och skinksallad, bröd och ost:

Blanda 2 dl osttärningar, gärna grevé, 1 hg strimlad rökt skinka, 1 burk majskorn, 1 knippe skivade rädisor, 1 klyfta strimlad vitkål och ½ fintärnad gul lök.

Rör om salladen med dressing av olja, vinäger, salt och peppar


Middag:

Söndagslimpa, sallad och kokt potatis


Citronpäron:

Skala 4 stora päron.

Dela dem i halvor och tag bort kärnhuset.

Pensla med rivet skal och saft från ½ citron.

Strö över 1 dl socker och klicka på ett par msk smör eller margarin.

Grädda i 250 graders ugn och ca 15 minuter.

Servera med iskall vispad grädde.


Torsdag:

Kokta grönsaker, blomkål, kålrabbi, morötter, purjo tex och skinksås:

Smaksätt vit grundsås med strimlad skinka eller salami.


Plommonkräm med mjölk.


Fredag:

Goda korvgrytan och kokt potatis


Lingon och mjölk


Lördag:

Fiskpinnar, grönt potatismos, senapsgräddfil med curry och kokta morotsskivor


Mjukglass med chokladsmak


Söndag:
Får i kål:

Strimla 3/4 kg vitkål och skär 3/4 kg fårbringa med ben i bitar.

Bryn köttet i en gryta.

Tillsätt kål, 1½ tsk salt, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 hackad lök.

Slå på vatten så att det nästan täcker köttet (ca ½ liter).

Koka under lock ca 40 minuter.

Servera med finhackad persilja.


Äppelkaka med vaniljgrädde



Köksalmanack, 1981

Av Maria - 9 april 2018 13:15

Måndag:

Mandelfisk: 

Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra.

Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån.

Ca 25 minuter i 225 grader.

Kokt potatis och gröna ärter till.


Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.


Tisdag:

Morotssoppa och croissanter med smör och ost.


Apelsinris: 

Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.


Onsdag:

Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Frittata: 

Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja.

Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan.

Stek på svag värme tills äggen stelnat.

Riv lagrad ost över. Sallad till.


Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.


Fredag:

Nachogratäng: 

Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix.

Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform.

Häll färsen ovanpå och strö över gratängost.

Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält.

Servera med nachochips, salsa och grönsallad.


Plättbakelser: 

5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.


Lördag:

Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål.

Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott.

Smaka av med soja och röd curry.

Jasminris till.


Efterrätten:

Smält 2 dl strösocker i en panna.

Rör ner 2 dl grovhackade nötter.

Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.


Söndag:

Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.


Pannacotta med rårörda blåbär.

Av Maria - 9 april 2018 11:45

Måndag:

Sötpotatis, fetaost och frästa kikärtor


Tisdag:

Bolognese med vitkål


Onsdag:

Thaikyckling


Torsdag:
Omphbollar i spenat och kokossås


Fredag:

Zucchinipasta med grönkål


Lördag:

Panerad fisk med potatis och kall sås


Söndag:

Morot- & sötpotatissoppa med bröd

Av Maria - 9 april 2018 06:45

Måndag:

Korv Stroganoff mer potatismos


Tisdag:

Laxburgare med koriander och lime, klyftpotatis och kall sås.


Onsdag:

Mustig köttgryta med rotfrukter


Torsdag:

Linssoppa med spenat och citron


Fredag:

Taco med goda tillbehör


Lördag:

Hemmagjord pizza


Söndag:

Köttfärslimpa med potatis och gräddsås

Av Maria - 8 april 2018 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g förkokta rödbetor

1 dl valnötter

4 minutfiléer av kyckling

Salt

Svartpeppar

4 skivor burgaost, gärna blåmögel eller cheddar

2 msk créme di balsamico

2 msk olivolja

65 g babyspenat


Gott till:

Kokt färskpotatis


Gör så här:
Hyvla rödbetorna tunt.

Hacka valnötterna grovt.

Rosta gärna valnöttern i en torr stekpanna på grillen.

Grilla filéerna enligt anvisningen på förpackningen.

Salta och peppra.

Lägg osten på kycklingen när det återstår några minuter av grilltiden.

Lägg gärna på locket på grillen så osten smälter.

Vänd rödbetskivorna försiktigt med créme di balsamico, olivolja och spenaten.

Salta och peppra.

Servera rödbetssalladen med kycklingen och strö på valnöttena.

Servera gärna med potatis.

Av Maria - 8 april 2018 16:30

Antal: 4 bröd

Ugn: 225 grader, 25-30 minuter

Jäsning: 40 minuter + 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

1 liter ljummet vatten (37 grader)

1 msk salt

2 msk olja

1 msk smulad torkad basilika

1 dl grahamsmjöl

2½ liter (ca 1½ kilo) vetemjöl special


Pensling:

2 msk filmjölk


Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke.

Tillsätt vatten, salt, olja, basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.

Spara 1 dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt.

Eventuellt kan det behövas mera mjöl.

Låt jäsa ca 40 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Dela den i fyra delar och forma till avlånga släta bröd.

Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och gör några snitt i bröden med vass kniv.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter.


Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Penlsa bröden med filmjölk och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards