Alla inlägg under juni 2019

Av Maria - 6 juni 2019 17:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

2 morötter

1 gul lök

1 squash, ca 250 g

1 röd paprika

1 grön paprika

1 tsk olja

2 tsk spiskummin

1 tsk oregano

1 tsk salt

1 krm kajennpeppar

8 ägg

1 dl vatten

1 tsk salt

2 msk olja

2 dl riven ost, max 17% fett

Salladsblad


Tomatsalsa:

4 tomater

½-1 röd spansk peppar

1 silverlök

½ kruka koriander

Saft av 1 pressad lime

3/4 tsk salt


Gör så här:
Tomatsalsa:

Dela och kärna ur tomater och den spanska pepparn.

Skala löken.

Finhacka tomater, chili, lök och koriander.

Blanda allt och rör i limesaft och salt.


Omeletten:

Skala och skär morötterna i tunna strimlor.

Skala och finhacka löken.

Skölj, kärna ur och strimla paprikorna.

Fräs grönsakerna i oljan i en stekpanna ca 5 minuter.

Krydda med spiskummin, oregano, salt och peppar.

Vispa ihop ägg, vatten och salt.

Grädda 8 små omeletter i olja i en liten stekpanna.

Fördela grönsaksfräset på hälften av omeletterna, lagda på en bakpappersklädd plåt.

Strö över osten och lägg på resterande omeletter.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 6-8 minuter.


Servera med gröna sallatsblad och tomatsalsa.

Av Maria - 6 juni 2019 10:45

Antal: 3-4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

½ baguette

1 pajform, c 15*20 cm


Fyllning:
1 påse babyspenat, ca 65 g

1 msk smör till formen

400-500 g fiskfiléer, t.ex torsk eller sej

4-5 schalottenlökar

1 liten purjolök

1 ask cocktailtomater, 250 g

2-3 msk olivolja + 1 msk till brödet

1 hönsbuljongtärning

2 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

Salt

Peppar

2-3 msk riven ost

3 msk hackad persilja


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär baguetten i tunna skivor.


Fyllningen:

Skölj spenaten och lägg i en smord ugnssäker form.

Skär fisken i små bitar.

Skala och skiva schalottenlöken.

Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.

Dela tomaterna.

Fräs schalottenlök i oljan i ca 3 minuter.

Blanda ner smulad buljongtärning.

Tillsätt vinet och grädden och koka 1-2 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner fisken och sjud 3 minuter.

Häll det över spenaten.

Strö över osten och persiljan.

Lägg på baguetteskivorna, lite omlott.

Ringla över oljan.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills allt är genomvarmt och baguetten har fått fin färg, ca 10 minuter.

Av Maria - 6 juni 2019 09:45

Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek

Ugn: 200 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

125 g smör

2 dl mjölk

1 ägg

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

4½ vetemjöl

3 tsk bakpulver

Ca 8 krossade mariannekarameller


Tryffelkräm:

200 g mörk mintchoklad

200 g cream cheese

Ev. några drppar pepparmyntsolja för intesivare smak


Gör så här:

Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.

Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.

Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.

Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.

Strö tlite karamellkross överst i varje form innan gräddningen.

Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.

Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.

Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.


Tryffelkräm:

Smält chokladen i en skål över vattenbad.

När den är helt smält ta skålen från värmen och vispa i cream cheese.

Vispa tills alla klumpar löst sig och det är en jämn kräm.

Tillsätt ev. pepparmyntsolja efter smak.

Låt svalna och stelna något.

Spritsa eller bred på de avsvalnade muffinsarna och dekorera.

Av Maria - 6 juni 2019 09:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:
1 avocado

Saft av ½ citron eller lime

2 msk florsocker

3 dl naturell yoghurt

1 dl mjölk


Gör så här:

Skär fruktköttet från avocadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.

Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.

Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.

Av Maria - 6 juni 2019 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
5 äggulor

1½ dl strösocker

1 citron, rivet skal och saft

2 dl vispgrädde


Servering:

Färska bär

Bär-/fruktkompott


Gör så här:

Vispa gulor och socker till en pösig massa.

Rör ner citronskal och saft efter smak.

Vispa och vänd ner grädden och häll massan i en kakform.

Täck och frys till nästa dag.

Ställ formen i kylskåp en kvart innan den ska serveras.

Doppa formen i hett vatten och stjälp upp.

Av Maria - 5 juni 2019 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

200 g broccolibuketter

200 g frysta ärter

100 g spenat

1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)

½ tsk salt

½ tsk sambal oelek


Topping:

500 g keso

50 g ädelost

1 dl rostade pumpafrön


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs det i olja i en kastrull.

Tillsätt broccoli, ärter och spenat.

Häll i vatten, lägg i buljongtärngarna och koka 5 minuter.

Mixa soppan med mixerstav.

Smaksätt med salt och sambal oelek.

Blanda keso och ädelsost.

Toppa soppan i tallriken med ostkeso och strö över pumpafrön.


Tips!

Grönsakssoppor blir ofta ganska magra.

Därför behöver man toppa soppan med något proteinrikt, som keso, kesella, kokt ägg, nötter och frön.

Av Maria - 5 juni 2019 09:45

Antal: 20 portioner (små)


Ingredienser:

1 knippe dill

3 msk svensk slottsenap

1 msk strösocker

1 msk äppelcidervinäger

0.5 krm mald vitpeppar

1 krm salt

1 dl neutral olja


Gör så här:

Hacka dillen i matberedaren.

Tillsätt senap, socker, vinäger, peppar och salt.

Kör 1 minut tills det blandats.

Häll i oljan i en smal stråle medan matberedaren går.

Av Maria - 5 juni 2019 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl quinoa, ljus eller röd

6-7 dl vatten

4 dl havregryn

3 dl morotsjuice

1 struken tsk salt

5-6 strimlade aprikoser


Till servering:

Havtornssylt

Några syltade valnötter


Gör så här:

Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.

Koka i 5 minuter.

Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.

Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.

Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards