Alla inlägg under juni 2019

Av Maria - 5 juni 2019 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Kokt pasta till 4, tex fusilli (ca 300 g okokt)

400 g lammfilé

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk hackad timjan

Salt

Peppar

3-4 msk balsamvinäger

4 medelstora rödlökar

2 msk olivolja

4 vitlöksklyftor

2 dl rödvin

1 tsk socker

3 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche

3-4 msk chévre

3 msk strimlad persilja

1 msk kapris

Örter


Gör så här:

Skär köttet i bitar och vänd runt i vitlök, timjan, salt och peppar i en skål.

Häll på vinägern, blanda.

Skala och dela rödlökarna i klyftor.

Hetta upp oljan i en gryta.

Fräs löken och de oskalade vitlöksklyftorna tills de är mjuka, ca 5 minuter, rör om då och då.

Tillsätt köttet med vinägern och bryn 2-3 minuter.

Tillsätt vinet och koka i 1-2 minuter.

Smaka av med socker, salt och peppar och ev mera balsamvinäger.

Häll matlagningsyoghurt i en gryta och sjud upp under omrörning.

Smula ner osten och rör om så att allt blandas.

Värm pastan i ostsåsen i 2-3 minuter.

Blanda i persiljan.

Peppra.

Servera pastan i varma tallrikar.

Toppa med kött, lök och sky.

Garnera med kapris och örter.

Av Maria - 5 juni 2019 06:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
300 g fryst bladspenat

1 tsk fänkålsfrön

Salt

Peppar

250 g ricottaost

2 dl finriven färsk parmesanost

Finrivet skal från 1 citron

500 g laxfilé

1 paket färska lasagneplattor, ca 12-15 plattor

400 g köpt tomatsås

2½ dl matlagningsgrädde


Garnering:

Finrivet citronskal

Finriven färsk parmesanost


Gör så här:

Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort, det tar 10-15 minuter.

Låt spenaten svalna.

Stöt fänkålsfröna i en mortel.

Tillsätt fänkålsfrön, salt, peppar, ricotta, parmesan och citronskal till spenaten och rör om.

Skär laxen i små tärningar, ca 1*1 cm.

Varva spenatblandning, lax, lasagneplattor, tomatsås och matlagningsgrädde i en smord ugnsfast form.

Börja och sluta med tomatsås.

Grädda lasagnen i 225 grader i ca 25 minuter.

Strö på finrivet citronskal och gärna lite riven parmesanost.

Av Maria - 4 juni 2019 19:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 purjolök

1 squash, ca 250 g

½ msk olivolja

1 förpackning passerade tomater (á 500 g)

7½ dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)

2 tsk franska örter

½ tsk salt

1 krm kajennpeppar

250 g keso

150 g fetaost

1 dl hackad basilika

4 skivor grovt surdegsbröd


Gör så här:

Skölj, ansa och skiva purjolöken.

Skölj och tärna squashen.

Fräs purjo och squash i olivoljan i en gryta stor nog för soppkok.

Häll över de passerade tomaterna och buljongen.

Låt koka under lock ca 5 minuter.

Smaka av med örter, salt och peppar.

Servera soppan med keso, fetaost, basilika och en skiva surdegsbröd.

Av Maria - 4 juni 2019 09:15

Ingredienser:

1½ dl socker
1 l vatten
1 citron
silad juice av 4 citroner
is
citronmeliss
citronskivor

 

Gör så här:

Koka upp socker med vatten tills sockret har löst sig. Låt svalna.


Skär bort skalet på citronen (se till att inte få  med något vitt kött, det kan smaka beskt).

Blanda ner citronskalet och färskpressad, silad juice av citronerna.

Låt lemonaden stå och dra kallt några timmar i en karaff. Tillsätt is, citronmeliss och citronskivor strax före servering.
Av Maria - 4 juni 2019 09:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 ölkorvar

2 morötter

2 stjälkar selleri

1 purjolök

2 potatisar

1 liter kycklingbuljong

1 burk kikärter

1 burk konserverade tomater

1 tsk oregano

1 krm peppar

Persilja


Tillbehör:

Riven ost


Gör så här:

Skär korvarna i slantar.

Skala och skär morötterna i fina stavar.

Ansa och strimla selleri och purjolök.

Skala och tärna potatisen.

Fräs korv och grönsaker i lite smör under omrörning.

Tillsätt buljong, tomater, oregano och peppar.

Låt soppan koka till grönsakerna mjuknat.

Rör ner kikärter och låt soppan ytterligare 5 minuter.

Smaka av.

Strö över klippt persilja.

Bjud gott bröd och riven ost till.

Av Maria - 4 juni 2019 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ rotselleri, kokt i skivor

2 hackade fasta äpplen

1-1½ dl valnötter

Salt

Peppar/paprikapulver


Sås:

1 dl vispgrädde

1 dl lättmajonnäs

Pressad lime/citron


Gör så här:

Blanda till såsen.

Strimla och vänd ner selleri, äpple och grovhackade nötter.

Smaka av.

Av Maria - 4 juni 2019 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 600 g benfri kotlettfilé av gris

Maizenamjöl

1 röd paprika

1 burk mandarinklyftor

1 burk ananasskivor


Marinad:
½ japansk soja

1 dl sherry


Sås:

2½ dl köttbuljong

3 msk vinäger

2 msk brun farin

3 msk japansk soja

½ tsk salt


Gör så här:

Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.

Skär varje skiva i 2-3 bitar.

Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.

Lägg i köttet och låt det ligga ca 30 minuter.

Vänd köttskivorna i lite maizena.

Stek dem gyllene på båda sidorna.

Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg ner dem i grytan.

Blanda samman alla ingredienserna till såsen.

Häll den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.

Tillsätt frukten i bitar, smaka av.

Låt grytan bli genomvarm.

Av Maria - 3 juni 2019 18:00

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards