Alla inlägg under juni 2019
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kokt pasta till 4, tex fusilli (ca 300 g okokt)
400 g lammfilé
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan
Salt
Peppar
3-4 msk balsamvinäger
4 medelstora rödlökar
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
2 dl rödvin
1 tsk socker
3 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
3-4 msk chévre
3 msk strimlad persilja
1 msk kapris
Örter
Gör så här:
Skär köttet i bitar och vänd runt i vitlök, timjan, salt och peppar i en skål.
Häll på vinägern, blanda.
Skala och dela rödlökarna i klyftor.
Hetta upp oljan i en gryta.
Fräs löken och de oskalade vitlöksklyftorna tills de är mjuka, ca 5 minuter, rör om då och då.
Tillsätt köttet med vinägern och bryn 2-3 minuter.
Tillsätt vinet och koka i 1-2 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar och ev mera balsamvinäger.
Häll matlagningsyoghurt i en gryta och sjud upp under omrörning.
Smula ner osten och rör om så att allt blandas.
Värm pastan i ostsåsen i 2-3 minuter.
Blanda i persiljan.
Peppra.
Servera pastan i varma tallrikar.
Toppa med kött, lök och sky.
Garnera med kapris och örter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
300 g fryst bladspenat
1 tsk fänkålsfrön
Salt
Peppar
250 g ricottaost
2 dl finriven färsk parmesanost
Finrivet skal från 1 citron
500 g laxfilé
1 paket färska lasagneplattor, ca 12-15 plattor
400 g köpt tomatsås
2½ dl matlagningsgrädde
Garnering:
Finrivet citronskal
Finriven färsk parmesanost
Gör så här:
Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort, det tar 10-15 minuter.
Låt spenaten svalna.
Stöt fänkålsfröna i en mortel.
Tillsätt fänkålsfrön, salt, peppar, ricotta, parmesan och citronskal till spenaten och rör om.
Skär laxen i små tärningar, ca 1*1 cm.
Varva spenatblandning, lax, lasagneplattor, tomatsås och matlagningsgrädde i en smord ugnsfast form.
Börja och sluta med tomatsås.
Grädda lasagnen i 225 grader i ca 25 minuter.
Strö på finrivet citronskal och gärna lite riven parmesanost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 purjolök
1 squash, ca 250 g
½ msk olivolja
1 förpackning passerade tomater (á 500 g)
7½ dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 tsk franska örter
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar
250 g keso
150 g fetaost
1 dl hackad basilika
4 skivor grovt surdegsbröd
Gör så här:
Skölj, ansa och skiva purjolöken.
Skölj och tärna squashen.
Fräs purjo och squash i olivoljan i en gryta stor nog för soppkok.
Häll över de passerade tomaterna och buljongen.
Låt koka under lock ca 5 minuter.
Smaka av med örter, salt och peppar.
Servera soppan med keso, fetaost, basilika och en skiva surdegsbröd.
Ingredienser:
1½ dl socker
1 l vatten
1 citron
silad juice av 4 citroner
is
citronmeliss
citronskivor
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ölkorvar
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 purjolök
2 potatisar
1 liter kycklingbuljong
1 burk kikärter
1 burk konserverade tomater
1 tsk oregano
1 krm peppar
Persilja
Tillbehör:
Riven ost
Gör så här:
Skär korvarna i slantar.
Skala och skär morötterna i fina stavar.
Ansa och strimla selleri och purjolök.
Skala och tärna potatisen.
Fräs korv och grönsaker i lite smör under omrörning.
Tillsätt buljong, tomater, oregano och peppar.
Låt soppan koka till grönsakerna mjuknat.
Rör ner kikärter och låt soppan ytterligare 5 minuter.
Smaka av.
Strö över klippt persilja.
Bjud gott bröd och riven ost till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ rotselleri, kokt i skivor
2 hackade fasta äpplen
1-1½ dl valnötter
Salt
Peppar/paprikapulver
Sås:
1 dl vispgrädde
1 dl lättmajonnäs
Pressad lime/citron
Gör så här:
Blanda till såsen.
Strimla och vänd ner selleri, äpple och grovhackade nötter.
Smaka av.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 600 g benfri kotlettfilé av gris
Maizenamjöl
1 röd paprika
1 burk mandarinklyftor
1 burk ananasskivor
Marinad:
½ japansk soja
1 dl sherry
Sås:
2½ dl köttbuljong
3 msk vinäger
2 msk brun farin
3 msk japansk soja
½ tsk salt
Gör så här:
Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.
Skär varje skiva i 2-3 bitar.
Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg i köttet och låt det ligga ca 30 minuter.
Vänd köttskivorna i lite maizena.
Stek dem gyllene på båda sidorna.
Kärna ur och skär paprikan i bitar, lägg ner dem i grytan.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
Häll den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.
Tillsätt frukten i bitar, smaka av.
Låt grytan bli genomvarm.
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|