Alla inlägg under juni 2019
Måndag:
Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.
Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.
Tisdag:
Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.
Aprikoskräm.
Onsdag:
Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.
Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.
Torsdag:
Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.
Fredag:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Peach Melba:
Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.
Lördag:
Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.
Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.
Söndag:
Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.
Måndag:
Gulaschsoppa
Tisdag:
Stekt fisk med ägg- och persiljesåssås
Onsdag:
Köttbullar med stuvade makaroner
Torsdag:
Stekt falukorv, kokt blomkål och morötter
Fredag:
Caesarsallad
Lördag:
Grillat kött med potatisgratäng
Söndag:
Sjömansbiff
Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Antal: 8 stycken
Ung: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk (eller yoghurt)
1 msk strösocker
Gör så här:
Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg.
Var sparsam med rörandet!
Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt.
Platta ut dem lite med mjölade händer.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Servera gärna med lemoncurd och citrusmarmelad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
500 g laxfilé (i bit)
1 förp smördeg (kyld)
1 purjolök
120 g babyspenat
200 g färskost (med vitlök och örter)
1 ägg, att pensla med
1 msk sesamfrön
smör, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen
Kall örtsås:
3 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 msk färsk dill, finhackad
1 msk färsk gräslök, finskuren
2-3 msk färsk persilja, finhackad
citron, färskpressad (några droppar)
salt
svartpeppar, nymalen
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Putsa laxfilén och skär bort eventuellt skinn.
Salta och peppra fisken runtom.
Ansa purjolöken och strimla den fint.
Fräs den mjuk utan att den tar färg i smör i en stekpanna.
Tillsätt babyspenaten och låt den fräsa med tills den sjunkit ihop.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Bred på färskosten på halva delen längs med långsidan, lämna ca 1 cm i ytterkant utan färskost.
Lägg purjolök- och spenatröran på färskosten.
Lägg laxen ovanpå och vik över smördegen.
Nyp ihop smördegens kanter, använd gärna en gaffel för att försluta.
Vispa upp ägget och pensla smördegen med ägget.
Strö över sesamfröna.
Tillaga i ugnen ca 25 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Servera den smördegsinbakade laxen med örtsåsen och gärna en god sallad till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 paprikor, röd och gul
1 stor rödlök
Olja till stekning
3 dl grädde
3 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
Gör så här:
Strimla kyckling, paprika och rödlök.
Stek allt det strimlade i olja i en rymlig panna.
Vispa ihop grädde, mango chutney och sambal oelek i en skål.
Häll över i pannan och låt puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Matvete och sallad till.
Mängd: 2 liter
Ingredienser:
3 liter jordgubbar eller hallon
1 1/2 liter kokt, kallt vatten
30 g vinsyra
500 g Fruktsocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Mosa eller skiva dem och lägg dem i en skål.
Lös vinsyran i vattnet och häll över bären.
Täck över skålen och ställ den kallt i 24 timmar.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.
Mät saften och tillsätt fruktsockret.
Skumma noga.
Tag lite av saften och rör i natriumbensoatet.
Häll lösningen i saften. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp.
Förslut.
Förvara kallt.
Om saften fryses behövs inget konserveringsmedel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|