Direktlänk till inlägg 13 augusti 2019

Perfekt bakad piggvar med pressgurka

Av Maria - 13 augusti 2019 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 piggvar (à 1 kg)
10 g kycklingsalt
50 g smör, brynt
100 g krondill
4 havskräfta 
1 hummer
2 schalottenlökar
1 morot (liten)
100 g smör
2 färska lagerblad
250 g vispgrädde
250 g kaviar
ättika
salt
vitpeppar

Pressgurka:
1 slanggurrka
8 gröna omogna jordgubbar
50 g ättika
50 g strösocker
10 g dillfrö
25 g vatten
 
Gör så här:
Stycka piggvaren fri från skinn och ben.
Torrsalta försiktigt med lite av kycklingsaltet.
Lägg därefter i vakuumpåse med det brynta smöret samt 25 g krondill.
Vakuumförpacka fisken.
Låt ligga i rumstemperatur tills det är dags att sänka påsen i cirkulatorn.
Skala hummern och havskräftorna så att du får stjärtarna fria från skal, spara skalen.
Salta stjärtarna försiktigt med kycklingsalt.
Låt stå i rumstemperatur.
Hacka schalottenlök och morot.
Bryn lök och morot tillsammans med skalen från skaldjuren i smöret.
Efter ca 10 minuter, tillsätt lagerblad och täck med vatten.
Stormkoka i ca 10 minuter.
Sila av i en finmaskig sil.
Fortsätt sedan att reducera till ca 2 dl återstår.
Tillsätt resten av krondillen och dra av från värmen, låt stå och dra.
Smaka av med citronjuice och kycklingsalt.
Varmhåll till servering.
 
Pressgurka:
Koka upp ättika, socker, dillfrön och vatten tills sockret löst sig.
Sila och kyl sedan ner och förvara i kyl.
Skala gurkan.
Skär gurkan i 4 mm tjocka skivor på mandolin.
Skär jordgubbarna i 2 mm tjocka skivor på mandolin.
Lägg dem i ättikslagen 2 minuter före servering.

Värm en stekpanna på spisen så att den är så varm att den börjar ryka.
Häll grädden i den heta pannan och låt stormkoka tills grädden börjar bli ljust brun på kanterna.
Ta av grädden och skrapa av i en liten bunke.
Mixa grädden tjock med några droppar ättika samt lite salt.
Baka piggvaren i vattenbad på exakt 42 grader i 20 minuter.
Öppna sedan påsen arrangera maten på tallrikar som på bilden.
Avsluta med att garnera med kaviaren.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards