Alla inlägg under augusti 2019
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 skivor lövbiff
Salt
Svartpeppar
1 gul lök
½ röd paprika
150 g pepparrotsost
Smör
2 msk hackad gräslök
Bönsallad:
4 dl kokta stora vita bönor
½ dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
½ rödlök
1 paket färska haricots verts
Salt
Svartpeppar
1 paket tatsoisallad eller machésallad
Gör så här:
Gör först bönsalladen:
Lägg bönorna i en stor skål och blanda med olivolja och vinäger.
Skala och finhacka rödlöken och skär haricots verts i mindre bitar.
Blanda ner dem i skålen med bönor och smaka av med salt och peppar.
Vänd ner salladen och ställ åt sidan.
Lägg köttet på en skärbräda.
Strö på salt och peppar.
Skala och hacka lök och paprika fint.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek grönsakerna i någon minut.
Häll blandningen i en skål och låt svalna.
Lägg i ost och gräslök och blanda om.
Fördela blandningen på ena delen av köttskivorna och vik över den andra delen.
Fäst eventuellt med en tandpetare.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek lövbiffarna ca 2 minuter per sida.
Servera med bönsalladen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl mathavre
3 dl frysta gröna sojabönor (skalade)
3 morötter
1 rödlök
1 dl hasselnötter
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
150 g haricots verts
1 dl hackad dill
2 msk olivolja
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda den nykokta mathavren med sojabönorna.
Skala och skär morötterna i bitar.
Skala och strimla löken.
Rosta nötterna i en torr stekpanna tills det tunna bruna skalet börjar lossna.
Lägg dem i en ren kökshandduk och gnugga dem mot varandra i handduken så skalet lossnar.
Grovhacka nötterna.
Blanda ättikssprit, socker och vatten i en kastrull, koka upp och lägg i morötter, lök och haricots verts.
Låt koka upp igen och ta från värmen, låt dra 10 minuter.
Sila av och blanda grönsakerna med mathavre, dill, olja, salt och peppar.
Strö nötterna över salladen vid servering.
Det finns hasselnötter att köpa som redan är skalade.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk tonfisk i olja
½ rödlök
1 citron
½ kruka basilika
3/4 dl majonnäs
½ dl kapris
4 vita rostbröd
Svartpeppar
Ev salt
Gör så här:
Mixa tonfisk och majonnäs tillsammans med en stavmixer tills den är blandad och slät.
Slå upp i en skål, tillsätt fint hackad lök och citronskal.
Hacka kapris grovt, blanda ner och peppra.
Smaka av och salta om det behövs.
Tillsätt en liten skvätt citronsaft om du vill ha mer syra.
Låt moussen stå kallt i kylskåpet.
Kanta brödet och stek gyllenbruna på båda sidor i smör.
Servera tillsammans med mousse och fint skuren basilika på toppen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Makaroner:
1 liter mjölk
5 dl makaroner
½ tsk salt
1 krm peppar
ev muskotnöt
Köttbullar:
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk dijonsenap
ca 500 g blandfärs
1 tsk timjan
1 msk smör
½ kruka persilja
1 kruksallad
200 g snackmorötter
Gör så här:
Makaroner:
Koka upp mjölken, gärna i en nonstick kastrull.
Tillsätt makaroner och salt.
Koka under omrörning på svag värme ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka.
Smaka av med peppar och gärna muskotnöt.
Köttbullar:
Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt, peppar och senap i en bunke.
Låt stå och svälla ca 5 minuter.
Blanda färs och timjan med ströbrödsblandningen.
Forma köttbullar av smeten.
Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg.
Hacka persiljan och skär salladen i bitar.
Servera köttbullarna med makaroner, persilja, sallad och morötter.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
Rabarbersirap:
Antal: 1 långpannepizza
Jästid: ca 20 minuter
Ugn: 250°C ca 15 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
1½ dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad basilika
Salt
Svartpeppar
Fyllning:
1 burk musslor
1 burk tonfisk i olja
200 g skalade räkor
1 burk kärnfria svarta oliver
2 hackade färska tomater
1 skivad paprika
1 paket färska haricots verts
2 paket mozzarellaost (á 125g)
2 tsk torkad oregano
Gör så här:
Pizzadegen:
Sätt ugnen på 250°C.
Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten.
Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet.
Arbeta till jämn deg som är blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Gör under tiden tomatsåsen:
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp en kastrull med olivolja.
Bryn lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt krossade tomater och basilika.
Låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna.
Använd resten av mjölet till att baka ut pizzan och lägg den på en ugnsplåt.
Häll på tomatsåsen och toppa med väl avrunna musslor och tonfisk.
Fördela räkor, oliver, färska tomater, paprikaringar och skivade haricots verts på pizzan.
Riv mozzarellaosten grovt och bre ut över pizzan.
Strö på oregano och grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl sköljd quinoa
5 dl vatten
1 tsk linfröolja
1 msk nyponpulver
1/2 dl hackade nötter, gärna mandel, paranötter eller hasselnötter
1 dl färska blåbär
2 dl mandelmjölk
Gör så här:
Koka quinoan i 15 minuter eller tills de är ätmjuka med inte mosiga.
Låt rinna av och blanda med olja och nyponpulver.
Toppa med nötter och bär.
Servera kall mandelmjölk till.
Ingredienser:
Tryffelsmet:
2 dl vispgrädde
170 g lakritskola (Kick eller Käck)
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
Smörpapper
Garnering:
200 g vit choklad
2 citroner, rivet skal
Flingsalt
Gör så här:
Koka försiktigt upp grädden i en kastrull.
Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta.
Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden.
Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften.
Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet.
Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn.
Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|