Alla inlägg under augusti 2019
Antal: 14-16 skivor
Ugn: 175 grader, ca 65 minuter
Ingredienser:
200 g (ca 3 dl) torkad frukt, t.ex fikon, äppelringar, aprikoser och russin
2 msk rom eller konjak
1 apelsin, det yttersta finrivna skalet och saften
175 g rumsvarmt smör
1½ dl råsocker
3 ägg
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g (knappt 3 dl) nötter, gärna pistagenötter och hasselnötter
1 rivet äpple
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
Hacka den torkade frukten grovt och blanda med rom och skal och saft från apelsinen.
Låt stå och dra en stund.
Rör smöret mjukt tillsammans med sockret.
Rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smörsmeten.
Blanda ihop till en tjock smet.
Hacka nötterna grovt och rör ner i smeten tillsammans med det rivna äpplet.
Rör även ner den torkade frukten tillsammans med apelsin- och romlagen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 65 minuter.
Täck över kakans topp om den börjar få för mycket färg.
Vänd upp kakan på ett galler, låt svalna några minuter och lyft sedan bort formen.
Kakan är hållbar minst 1 vecka i rumstemperatur.
Antal: 10 portioner
Ugn: 240 grader, 15 minuter
Ingredienser:
2 kg potatis, mjölig, t.ex King Edward
5 dl mjölk (3 %)
5 dl vispgrädde
1 st lök, skalad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
50 g osaltat smör
Gör så här:
Värm ugnen till 240 grader.
Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor.
Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk.
Rör om ofta.
Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm).
Häll ner potatiskoket i den.
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg.
Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Antal: 20 stycken
Jäsning: 1 timme
Ugn: 250 grader, ca 15 min
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk Brödsirap
2 tsk salt
3 msk olja
1 tsk mald kummin
2 dl dinkelflingor
1/2 dl linfrö
2 dl manitoba mjöl
12 dl siktat dinkelmjöl
Gör så här:
Smula jästen i en skål.
Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Blanda i sirap, salt, olja, kummin, flingor och frön.
Arbeta in mjölet.
Häll upp degen, den är ganska lös, på mjölat bakbord och platta ut den till ett par centimeter tjock platta.
Strö mjöl över degen och lägg på en bakduk.
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250°.
Skär degen i trekanter som läggs på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g getost
1 dl crème fraiche
Gör så här:
Skär bort kanterna på osten.
Mixa crème fraiche och ost till en slät kräm.
Ställ kallt tills servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 700 g nötfärs (eller vegofärs)
1 lök
4 klyftor vitlök
2 morötter
1 palsternacka
1 burk salsa (valfri sort)
3 msk oxfond
ca 7 dl vatten
2 lagerblad
ca 800 g krossade tomater
0,5 dl balsamvinäger
salt
peppar
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löksorterna tillsammans med färsen i en gryta.
Skala och grovriv morötter och palsternacka.
Blanda ner rotfrukterna i grytan tillsammans med salsa, fond, vatten, lagerblad och krossade tomater. Låt allt sjuda i ca 10 minuter.
Späd med mer vatten om soppan känns för tjock.
Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Toppa gärna soppan med en klick crème fraîche.
Ingredienser:
1 kg kiwi
2½ dl vatten
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skala kiwin och skär den i små bitar eller kör den i mixer.
Blanda kiwihacket, vattnet och syltsockret i en rostfri gryta och koka i 5 minuter.
Tag grytan från plattan.
Skumma av.
Låt stå i 15 minuter, häll därefter upp på rena, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.
Ingredienser:
35 cl gin (t ex. Tanqueray)
20 cl citronjuice
20 cl granatäpplesockerlag
2 flaskor champagne (t ex. André Jaquart bl. de blanc)
Citronzest
Granatsockerlag:
20 cl färskpressad granatäpplejuice
30 cl strösocker
Gör så här:
Granatäppelsockerlag:
Mät upp juicen och sockret i en kastrull.
Rör om under uppvärmning på låg värme tills det att sockret har löst upp sig.
Låt det svalna och häll över det i en ren flaska och förvara sedan i kylen.
Mät upp samtliga ingredienser förutom champagne i en tom och ren flaska om 75 cl.
Förslut och förvara i kylskåp.
När det är dags att servera är det bara att hälla upp 5 cl French 75.5 i en champagnecoupe, toppa med 10 cl kall champagne, röra om och servera med en citronzest.
Antal: ca 10 pannkakor eller ca 50 plättar
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
3 msk sojamjöl
½ tsk salt
6 dl soja- eller havremjölk
2-4 msk mjölkfritt margarin eller olja
Gör så här:
Blanda vetemjöl, sojamjöl och salt i en skål.
Tillsätt hälften av sojamjölken och vispa till en klumpfri smet.
Rör ner resten av mjölken.
Hetta upp laggen eller stekpannan.
Lägg i lite margarin och låt det bli ljusbrunt.
Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen.
Beräkna 3/4 dl smet till en pannkaka och ca 1 msk till en plätt.
När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna och grädda på andra sidan.
Färgen ska vara ljust gyllenbrun.
Servera med sylt, mos eller bär samt ev. vispad soja- eller havregrädde eller soja- eller havreglass, eller med färsk frukt, hackade nötter och lönnsirap.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|